22 juni 2024

Universal Studio's Hollywood CA, USA






 
De film WAR OF THE WORLDS uit 2005 is de tweede verfilming van het boek “The War of the Worlds” van H.G. Wells uit 1898. De eerste versie werd in 1953 uitgebracht. Het boek inspireerde onder andere ook het gelijknamige hoorspel uit 1938 van Orson Welles en het dubbelalbum van Jeff Wayne uit 1978.

War of the Worlds, 0:25:43
Nadat ze samen de film Minority Report uit 2002 hadden gemaakt stelde Tom Cruise aan Steven Spielberg voor om het klassieke verhaal over een invasie van buitenaardse wezens opnieuw te verfilmen. De regisseur was direct enthousiast. Na Close Encounters of the Third Kind uit 1977 en E.T. uit 1982 zou het zijn derde film over buitenaards leven worden, maar de eerste waarin de aliens angstaanjagend en gevaarlijk zijn.

De opnamen vonden plaats van 8 november 2004 tot en met 7 maart 2005 in de staten Virginia, Connecticut, New Jersey, Californië en New York. Het verhaal werd van het Engeland van de negentiende eeuw verplaatst naar het hedendaagse New Jersey, waar gescheiden havenarbeider Ray Ferrier (Tom Cruise) woont. Op het moment dat de invasie begint heeft hij zijn kinderen, zoon Robbie (Justin Chatwin) en dochter Rachel (Dakota Fanning), op bezoek. 

Universal Studio's Hollywood, 21 juli 2023
Als er totale chaos heerst brengt Ray zijn kinderen naar het huis buiten de stad van zijn ex-vrouw Mary-Ann (Miranda Otto). Er is echter niemand thuis en Ray besluit dat ze in de kelder van het huis zullen overnachten. ’s Nachts worden ze wakker van het geluid van enorme explosies. De volgende ochtend lijkt alles rustig maar als Ray naar buiten gaat ziet hij dat het huis grotendeels is verwoest doordat er een vliegtuig op de woonwijk terecht is gekomen.

Hoewel het huis van Mary-Ann in Bayonne, New Jersey, staat werd deze scène opgenomen in de Universal Studio’s in Hollywood. De filmmaatschappij kocht een afgedankte Boeing 747 van All Nippon Airways en bracht deze van Japan naar het studioterrein waar het vliegtuig uit elkaar werd gehaald en bewerkt zodat het lijkt alsof het is neergestort. Decors van beschadigde huizen maken de set nog realistischer. De scène waarin Ray langs het vliegtuig loopt werd gefilmd van 5 tot en met 7 januari 2005. Op YouTube staat een korte video van 34 seconden gemaakt tijdens de opnamen. Na afloop bleven de geconstrueerde wrakstukken liggen en maken nu deel uit van de Universal Studio Backlot Tour, een rondleiding met een treintje over het studioterrein.

War of the Worlds, 0:42:17
War of the Worlds set, Universal Studio's
Hollywood, 21 juli 2023
War of the Worlds, 0:42:56
War of the Worlds set, Universal Studio's
Hollywood, 21 juli 2023
War of the Worlds, 0:43:02
War of the Worlds set, Universal Studio's
Hollywood, 21 juli 2023

De studiotour is één van de attracties van het themapark van Universal Studio’s. We hebben de studiotour ook in 1996 gedaan (zie Universal Studio’s Hollywood). Tegenwoordig bestaat de tour uit meer dan alleen filmsets en -studio’s, waaronder 3D-films van King Kong en The Fast & The Furious die speciaal voor deze tour werden gemaakt.

Volgens onze gids bepaalde Steven Spielberg dat het neergestorte vliegtuig de eerste 10 jaar niet voor andere filmproducties gebruikt mocht worden. Als dit waar is geldt het niet voor muziekvideo’s want het vliegtuig is te zien in “Never Say Never” van The Fray uit 2009 (te bekijken op YouTube) en “Fly” van Nicki Minaj featuring Rihanna uit 2011 (ook te bekijken op YouTube).

"Fly" - Nicki Minaj ft. Rihanna, 02:07
War of the Worlds set, Universal Studio's
Hollywood, 21 juli 2023
Screenshots © Paramount Pictures

Geen opmerkingen:

Een reactie posten