28 juli 2024

Dublin, Ierland





 
De film ONCE is geheel in en om de Ierse hoofdstad Dublin opgenomen. Het verhaal gaat over een straatmuzikant (Glen Hansard) die een Tsjechische pianiste (Markéta Irglová) leert kennen. Als ze samen muziek gaan maken en krijgen ze gaandeweg gevoelens voor elkaar. Op de aftiteling worden ze simpelweg Guy en Girl genoemd.

Library Square, Dublin, 3 juli 2024
Waarschuwing: onderstaande tekst bevat informatie over de inhoud van de film. De opnamen vonden verdeeld over 17 dagen plaats in januari 2006. Glen Hansard en Markéta Irglová, ook in werkelijkheid muzikanten, componeerden alle muziek zelf en voerden deze ook uit. Ze wonnen diverse prijzen waaronder een Oscar voor Best Original Song voor “Falling slowly”. In de film spelen ze dit lied in de muziekwinkel.

Voor dit blogbericht heb ik gebruik gemaakt van de website Almost Ginger waar een uitgebreid overzicht van alle locaties te vinden is. Wij hebben er vijf bezocht die zich op loopafstand van elkaar in het centrum van Dublin bevinden.

In de openingsscène staat Guy voor Dunnes Stores op 62 Grafton Street en speelt “And the healing has begon” van Van Morrison. Een jongen (Darren Healy) spreekt hem aan. Het warenhuis is hier nog altijd te vinden. Grafton Street heeft een website met onder meer portretten van straatmuzikanten. Glen Hansard heeft hier zelf ook opgetreden.

Once, 0:01:11
62 Grafton Street, Dublin, 3 juli 2024


Als de jongen zijn geld steelt rent Guy hem achterna en weet hem te achterhalen in het St Stephen’s Green Park. De jongen blijkt drugsverslaafd te zijn en verontschuldigd zich. Op de achtergrond is de Fusiliers' Arch te zien, in 1907 gebouwd ter herinnering aan de leden van de Royal Dublin Fusiliers die tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) om het leven kwamen.

Once, 0:02:41
St Stephen's Green Park, Dublin, 3 juli 2024


‘s Avonds speelt Guy opnieuw op Grafton Street. De winkel op nummer 60 was ten tijde van de opnamen een filiaal van Laura Ashley, tegenwoordig een Disney Store.

Once, 0:04:18
Grafton Street, Dublin, 3 juli 2024

Guy raakt in gesprek met Girl en vertelt dat hij stofzuigers repareert om in zijn onderhoud te voorzien. De volgende dag brengt ze hem haar kapotte stofzuiger. Ze lopen door George's Street Arcade en steken Drury Street over. Ook deze winkelpromenade heeft een eigen website.

Once, 0:12:00
George's Street Arcade, Dublin, 3 juli 2024

Als ze een lening hebben gekregen om een demo op te nemen van hun eigen liedjes gaan Guy en Girl op zoek naar muzikanten. Bij het standbeeld van Phil Lynott in Harry Street zien ze drie mannen spelen. Phil Lynott (1949-1986) is vooral bekend van zijn band Thin Lizzy. Het bronzen beeld, gemaakt door Paul Daly, werd hier in 2005 geplaatst. Het is sindsdien een kwartslag gedraaid. Bezoekers laten vaak een plectrum achter tussen de snaren van de gitaar en de oorring is een paar keer gestolen.

Once, 0:46:23
Standbeeld Phil Lynott, Harry Street, Dublin, 3 juli 2024
Once, 0:46:27
Harry Street, Dublin, 3 juli 2024


Nadat ze de cd’s met hun liedjes hebben opgehaald wandelen Guy en Girl over Temple Bar Square. Sinds de voltooiing van de film is het plein, vooral bekend vanwege de uitgaansgelegenheden, opnieuw bestraat. Het was lastig om hier een foto te maken vanwege de vele mensen en geparkeerde auto’s.

Once, 1:13:54
Temple Bar Square, Dublin, 3 juli 2024





In de veertiende aflevering van seizoen 20 van de tekenfilmserie THE SIMPSONS, “In the Name of the Grandfather”, gaan de Simpsons naar Ierland. Omdat de serie 20 jaar bestond werd de aflevering voor het eerst uitgezonden op 17 maart 2009 op de Britse zender Sky One. Deze datum viel niet toevallig samen met St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland.

The Simpsons, seizoen 20, aflevering 14, 0:13:14
Opa Simpson, de vader van Homer, heeft goede herinneringen aan O'Flanagan's, een pub in het fictieve plaatsje Dunkilderry waar hij ooit als jonge man verbleef. Als opa en Homer in de pub bier gaan drinken besluit Marge om met Bart en Lisa Ierland te verkennen. Ze bezoeken achtereenvolgens Giant’s Causeway (een rotsformatie in Noord Ierland), de bierbrouwerij van Guinness in Dublin en Blarney Castle.

In Dublin staat Guy opnieuw op 62 Grafton Street te zingen maar Girl is niet langer in hem geïnteresseerd. Glen Hansard en Markéta Irglová spraken zelf de stemmen van hun personages in.

The Simpsons, seizoen 20, aflevering 14, 0:15:45
Grafton Street, Dublin, 3 juli 2024


Screenshots Once 
©
 Samson Films Ltd./Summit Entertainment N.V.
Screenshots The Simpsons © Gracie Films

Geen opmerkingen:

Een reactie posten