vrijdag 20 mei 2016

Venetië, Italië   
In INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE gaat Indiana Jones (Harrison Ford) op zoek naar zijn vader Henry Jones (Sean Connery) die vermist wordt. Het spoor brengt hem naar de Italiaanse stad Venetië waar zijn vader onderzoek deed naar de Heilige Graal.

San Marcoplein, Venetië, 20 mei 2009
Toen de film recent op televisie werd uitgezonden en ik een aantal locaties herkende besloot ik de foto’s van ons bezoek in mei 2009 aan Venetië te bekijken. Bij toeval, of misschien juist niet omdat Venetië zo’n fotogenieke stad is, hebben we destijds een aantal plaatsen gefotografeerd die ook in de film te zien zijn. De filmopnamen vonden midden in het hoogseizoen plaats, op 7 en 8 augustus 1988, terwijl het verhaal zich afspeelt in 1938. Nu is Venetië niet heel erg veranderd in de 50 jaar die sindsdien zijn verstreken, maar de cameraman moest er wel voor zorgen geen moderne voorwerpen als satellietschotels te filmen.

Een groter probleem was het uit beeld houden van de vele toeristen. Het Canal Grande, de belangrijkste waterweg van de stad, werd op 8 augustus van 7 uur ’s morgens tot 1 uur ’s middags speciaal voor de opnamen afgesloten voor alle verkeer.

De vlucht van Amerika naar Italië wordt verbeeld door een rode lijn over een landkaart die langzaam overgaat in een gezicht op Venetië terwijl de vaporetto (waterbus) Indiana Jones en Marcus Brody (Denholm Elliott) afzet. De naam van deze bestaande halte is Salute omdat het aan de voet ligt van de Santa Maria della Salute, een kerk die later ook even in de film te zien is. Op de achtergrond is de Campanile (klokketoren) op het San Marcoplein te zien.

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:24:18
Canal Grande bij Santa Maria della Salute, Venetië, 20 mei 2009
Indiana Jones and the Last Crusade, 0:24:24
Canal Grande bij Santa Maria della Salute, Venetië, 20 mei 2009
Indiana Jones and the Last Crusade, 0:24:34
Canal Grande bij Santa Maria della Salute, Venetië, 20 mei 2009

Elsa Schneider (Alison Doody) heet het tweetal welkom en neemt hen mee naar de bibliotheek waar Henry Jones onderzoek deed. Dit is in werkelijkheid de San Barnaba, een voormalige kerk in de wijk Dorsoduro die tegenwoordig dienst doet als tentoonstellingsruimte. De kerk werd hier al gevestigd in de negende eeuw, het huidige gebouw dateert uit 1775. Voor de film is alleen het exterieur gebruikt.

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:25:51
San Barnaba, Venetië, 21 mei 2009
Indiana Jones and the Last Crusade, 0:25:50
San Barnaba, Venetië, 21 mei 2009

Op weg naar de bibliotheek is achter de hoofdrolspelers een groen zeildoek en een rode stok te zien. Deze horen bij een boot waar groente en fruit wordt verkocht en ook tijdens bezoek, ruim 20 jaar later, nog altijd aan de Fondamenta Gherardini in het water lag.

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:25:41
Fondamenta Gherardini, Venetië, 21 mei 2009

Palazzo Barbarigo, Venetië, 22 mei 2009
Het bezoek aan de bibliotheek leidt tot een confrontatie met leden van het Broederschap van het Kruisvormige Zwaard, een religieuze organisatie die de Heilige Graal wil beschermen. Na een achtervolging per speedboot vertelt één van hen, Kazim (Kevork Malikyan), uiteindelijk op het Canal Grande waar Henry Jones is. Op de achtergrond is even een deel van Palazzo Barbarigo te zien, een villa die zich van de andere gebouwen onderscheidt door de mozaïeken van Muranoglas uit 1886. De panelen verbeelden hoe mozaïeken gemaakt worden. Tegenwoordig is het gebouw een hotel.

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:38:59
Palazzo Barbarigo, Venetië, 22 mei 2009

Als Kazim uit de boot stapt is op de achtergrond de eerder genoemde Santa Maria della Salute te zien. Deze barokke kerk werd ontworpen door Baldassare Longhena. De bouw duurde ruim 50 jaar, van 1631 tot en met 1687. In de kerk zijn altaarstukken van onder meer Titiaan en Tintoretto te zien.

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:39:01
Canal Grande en Santa Maria della Saulte, Venetië, 20 mei 2009
Screenshots © Paramount Pictures/Lucas Film

Geen opmerkingen:

Een reactie posten