zaterdag 16 april 2016

Edinburgh, Schotland


   
De openingsscene van de speelfilm TRAINSPOTTING, gebaseerd op het gelijknamige boek van Irvine Welsh, speelt zich af in Edinburgh. Mark "Rent Boy" Renton (Ewan McGregor) en Daniel "Spud" Murphy (Ewen Bremner) rennen op Iggy Pops ‘Lust for life’ door de straten van de Schotse hoofdstad nadat ze zijn betrapt op winkeldiefstal. Het tweetal maakt deel uit van een groep vrienden waarvan de meesten drugsverslaafd zijn. Hun verslaving zal uiteindelijk de vriendschap onder grote druk zetten.

Edinburgh Castle, 28 juli 2011
De opnamen voor de film werden in 35 dagen gemaakt in de zomer van 1995. Hoewel grotendeels gesitueerd in Edinburgh zijn de meeste scènes op locatie in Glasgow gemaakt. Ook werden er opnamen gemaakt in Londen en het treinstation van het plaatsje Corrour in de Schotse Hooglanden. De dag dat wij arriveerden in Edinburgh was het prachtig weer, een dag later heeft het onophoudelijk geregend. De skyline van de stad wordt gedomineerd door het hoger gelegen Edinburgh Castle, waarvan een glimp in de film te zien is.

De achtervolgingsscène begint in Princes Street, een drukke winkelstraat in het centrum van de stad. Het allereerste shot van de film laat de straat in oostelijke richting zien met op de achtergrond twee torens: links hotel The Balmoral en rechts het monument voor Sir Walter Scott, schrijver van onder meer ‘Ivanhoe’.

Trainspotting, 0:00:24
Princes Street, Edinburgh, 28 juli 2011

Ons bezoek was 16 jaar na de opnamen en in de tussentijd zijn de meeste winkelpuien veranderd, wij herkenden geen enkel winkelpand. In westelijke richting zijn op de achtergrond de kerktorens van de Saint John’s en de Saint Andrew’s wel herkenbaar.

Trainspotting, 0:00:29
Princes Street, Edinburgh, 28 juli 2011

Princes Street kruist de lager gelegen Calton Road die via een trap te bereiken is. Wanneer Renton er over heen rent is niet te zien dat in de bocht van de trap café The Black Bull is gevestigd. Terwijl hij bijna door een auto wordt aangereden en lachend naar de bestuurder (of eigenlijk in de camera) kijkt, rent Murphy verder onder de brug richting Waverly Station.

Trainspotting, 0:00:35
Calton Road, Edinburgh, 28 juli 2011
Trainspotting, 0:00:45
Calton Road, Edinburgh, 28 juli 2011
Trainspotting, 0:00:48
Calton Road, Edinburgh, 28 juli 2011

Halverwege de film is de aanloop naar de winkeldiefstal te zien. Behalve Renton en Murphy blijkt ook Simon "Sick Boy" Williamson (Jonny Lee Miller) mee te doen. Wanneer het drietal boekhandel John Menzies binnenloopt is dat gefilmd via de reflectie van de spiegelende pui, met op de achtergrond een bushokje en een klein deel van Edinburgh Castle. Voor de duidelijkheid is de foto van het kasteel vanaf Princes Street toegevoegd.

Trainspotting, 0:35:47
Princes Street, Edinburgh, 28 juli 2011
Princes Street, Edinburgh, 28 juli 2011

National Gallery of Scotland, Edinburgh, 29 juli 2011
Williamson weet op Princes Street de achtervolgende beveiligers al snel van zich af te schudden. Renton en Murphy rennen door over Hanover Street. Achter hen is het gebouw van de Royal Scottish Academy te zien. Deze organisatie voor hedendaagse Schotse kunst deelt de tentoonstellingsruimte met de National Gallery of Scotland. Tijdens ons bezoek was ter gelegenheid van het 60-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth II de tentoonstelling ‘The Queen - Art & Image’ te zien.

De foto's en schilderijen van de Britse vorstin laten zien hoe zij door de jaren heen is geportretteerd. Op de gevel hing een foto uit 2004, afgekeurd omdat de ogen dicht zijn maar fotograaf Chris Levine kreeg toestemming van Buckingham Palace om de foto tentoon te stellen.

Trainspotting, 0:40:13
Royal Scottish Academy, Hanover Street, Edinburgh, 28 juli 2011

Screenshots © Channel Four Films
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten