zondag 12 juni 2016

Arches UT, USA
             
De beginscène van INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE speelt zich af in 1912 tijdens de jonge jaren van Indy (River Phoenix). Als lid van de Boy Scouts of America onderneemt hij samen met een groep padvinders te paard een expeditie naar verborgen grotten.

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:04:58
Al snel ontdekt hij een groep schatgravers die een gouden kruis hebben gevonden dat toebehoorde aan de Spaanse veroveraar Francisco Vázquez de Coronado. Indy vindt dat het kruis in een museum thuishoort en steelt het van de dieven waarna een wilde achtervolging in onder meer een circustrein volgt. De eerste vijf minuten van de film, met uitzondering van de scène in de grot, zijn gefilmd in Arches National Park, een woestijnpark in de staat Utah met grillige rotsformaties.

Door de combinatie van relatief zachte rode zandsteen en erosie hebben zich in de loop der jaren veel natuurlijke bogen gevormd waaraan het park zijn naam dankt.

Delicate Arch, Arches National Park, 22 augustus 2008 
De bekendste bogen en rotsen hebben een naam gekregen. Sinds 1971 heeft het gebied de status ‘national park’. In de winter ligt er sneeuw en in de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot zo’n 40° C. Ook tijdens ons bezoek was het er zeer heet maar laat de hitte geen belemmering zijn om het park te bezoeken, het is zeer de moeite waard. De opnamen voor de film vonden plaats in september 1988, een iets minder warme periode.

Tijdens de begintitels zijn enkele fraaie beelden van het park te zien, dat begint al met de berg van het Paramount-logo dat langzaam overgaat in een rots die zich bij de begin van het park bevindt. Hier zijn nog geen bogen te zien maar wel twee langgerekte rijen met hoge rotsformaties . Dit gedeelte heeft de naam Park Avenue, genoemd naar de straat in New York vanwege de overeenkomsten met wolkenkrabbers.

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:00:04
Indiana Jones and the Last Crusade, 0:00:13
Park Avenue, Arches National Park, 22 augustus 2008
Indiana Jones and the Last Crusade, 0:00:29
Park Avenue, Arches National Park, 22 augustus 2008

De padvinders passeren de Courthouse Towers (‘Gerechtsgebouwen’), een groep rotsen aan het einde van Park Avenue. De rotsformatie op de voorgrond heeft de naam The Organ (‘Het Orgel’) en op de achtergrond staat de Tower of Babel (‘Toren van Babel’).

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:00:55
Courthouse Towers, Arches National Park, 22 augustus 2008

Ook de Three Gossips (‘Drie Roddelaars’)  maken deel uit van de Courthouse Towers. Geheel rechts is een klein deel van Sheep Rock (‘Schaaprots’) te zien, een rots waarvan de vorm inderdaad op een schaap lijkt. De padvinders op de paarden linksonder geven een idee hoe groot de rotsformaties zijn.

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:01:23
Three Gossips, Arches National Park, 22 augustus 2008

Net als in veel Amerikaanse parken komt ook in Arches een rots voor die lijkt te balanceren op een kleinere rots, vandaar de naam Balanced Rock. Bezoekers kunnen er helemaal om heen lopen, de paarden linksonder van de rots geven wederom een idee hoe groot de rotsformatie is.

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:00:57
Balanced Rock, Arches National Park, 22 augustus 2008

De hopman (Larry Sanders) stopt bij de Double Arch (‘Dubbele Boog’), de enige van de ongeveer 2000 bogen die in de film te zien is. Hier gaan Indy en de andere padvinders op ontdekking, in werkelijkheid bevindt hier zich geen grot.

Indiana Jones and the Last Crusade, 0:01:44
Double Arch, Arches National Park, 22 augustus 2008
Indiana Jones and the Last Crusade, 0:01:52
Double Arch, Arches National Park, 22 augustus 2008

Screenshots © Paramount Pictures/Lucas Film
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten