zondag 20 maart 2016

Glenfinnan, Schotland


     
Hoewel de personages en gebeurtenissen in THE MASTER OF BALLANTRAE, uitgebracht in 1953, verzonnen zijn, speelt het verhaal zich af tegen de achtergrond van de waargebeurde Jakobitische opstand van 1745. De opstand begon in Glenfinnan in de Schotse Hooglanden, een historische locatie die ook in de film te zien is.

The Master of Ballantrae, 0:09:16
De Britse prins Charles Edward Stuart, beter bekend als Bonnie Prince Charlie, wilde dat het sinds 1689 verbannen huis Stuart, waar hij lid van was, weer over het Verenigd Koninkrijk zou regeren. Op het moment dat de meeste Britse troepen op het Europese vasteland waren voor de Oostenrijkse Successieoorlog zette hij op 19 augustus 1745 voet aan land in Glenfinnan, Schotland. Deze historische gebeurtenis is in de film niet te zijn, wel het moment waarop leden van een groot aantal Schotse clans zich op deze plek verzamelen om hun steun te betuigen. Onder hen is Jamie Durie (Errol Flynn), lid van de Durrisdeer clan.

Het dorpje Glenfinnan is vooral bekend van het spoorwegviaduct (zie ook Glenfinnan Viaduct). In 1815 werd een monument opgericht ter nagedachtenis aan de plek waar Bonnie Prince Charlie aan land kwam, een toren met bovenop een beeld van de onbekende Hooglander. In de film is het monument uiteraard niet te zien, wel het achterliggende Loch Schiel. Zowel het viaduct, het monument als Loch Schiel staan op het Schotse bankbiljet van £ 10.

The Master of Ballantrae, 0:11:01
Glenfinnan monument en Loch Schiel, 5 augustus 2011
The Master of Ballantrae, 0:11:04
Schotse Hooglanden nabij Glenfinnan, 5 augustus 2011

Screenshots © Warner Bros.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten