zaterdag 27 februari 2016

Eilean Donan Castle, Schotland


     
De film THE MASTER OF BALLANTRAE, gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Louis Stevenson, begint in 1745. In dat jaar eiste prins Charles Edward Stuart, alias Bonnie Prince Charlie, de Britse troon op wat zou leiden tot de Jakobitische opstand tegen koning George II. De Schotse broers Durie, Jamie (Errol Flynn) en Henry (Anthony Steel), besluiten elk voor een andere partij te kiezen zodat de status en het landgoed van hun vader, lord Durrisdeer (Felix Aylmer), niet in gevaar zal komen.

The Master of Ballantrae, 1:26:27
De opnamen voor deze Amerikaanse productie vonden in 1952 op locatie plaats in Engeland, Italië en de Schotse hooglanden waar Eilean Donan Castle model stond voor Ballantrae Castle, de residentie van lord Durrisdeer. Alleen de buitenkant is te zien in de film, alle interieuropnamen werden in de studio gemaakt. Ten tijde van de opnamen was de restauratie van het kasteel 20 jaar eerder voltooid en de ligging op een eiland in een meer zonder omringende nieuwbouw maakt het een ideale locatie voor historische speelfilms.

Het kasteel, gelegen in Loch Duich, is vanaf een afstand te zien tijdens de begintitels, helaas geen enkele keer zonder de rode titels. De tweede keer dat Eilean Donan Castle in beeld komt is gedurende enkele seconden aan het begin van de film als Jaime op zijn paard arriveert, “a proud heir to a noble castle”.

The Master of Ballantrae, 0:03:44
Eilean Donan Castle, 5 augustus 2011

Pas tegen het einde van het verhaal, als Jaime na vele omzwervingen is teruggekeerd, is het kasteel weer te zien. Een gevecht tussen Jaime, Henry en Britse officieren aanwezig in Ballantrae Castle dwingt hen te vluchten. Om hun voorsprong te vergroten laat een boer zijn runderen over de brug lopen zodat de Britten uiteindelijk ervoor kiezen om door het water te gaan.

The Master of Ballantrae, 1:26:42
Eilean Donan Castle, 5 augustus 2011
The Master of Ballantrae, 1:26:46
Eilean Donan Castle, 5 augustus 2011
The Master of Ballantrae, 1:26:53
Eilean Donan Castle, 5 augustus 2011

Tijdens ons bezoek wist ik niet dat deze film hier opgenomen was, de foto’s van de huidige situatie zijn dus toevalstreffers.

Eilean Donan Castle, 5 augustus 2011


Screenshots © Warner Bros.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten