zondag 17 januari 2016

Eilean Donan Castle, Schotland


   
In THE WORLD IS NOT ENOUGH wordt het hoofdkwartier van MI6 in London getroffen door een bomaanslag waarbij bankier Sir Robert King (David Calder) komt te overlijden. Na zijn begrafenis vindt een overleg plaats bij MI6 Schotland, een klein kasteel waar onder anderen James Bond (Pierce Brosnan) en M (Judi Dench) aanwezig zijn.

Eilean Donan Castle, 5 augustus 2011
Het kasteel is het Eilean Donan Castle in de Schotse Hooglanden. Het ligt op een eiland in Loch Duich en is genoemd naar de Ierse heilige Donan. Het oorspronkelijke kasteel dateert uit de dertiende eeuw. Tijdens de opstand van de Jakobieten in 1719 werd het kasteel opgeblazen met honderden vaten buskruit waarna het twee eeuwen lang een ruïne bleef.

Nadat luitenant-kolonel John MacRae-Gilstrap de restanten in 1913 had gekocht werd begonnen met de restauratie en de aanleg van een brug die het kasteel verbindt met het vasteland. Sinds 1928 is het toegankelijk voor publiek, kijk voor meer informatie op de website van Eilean Donan Castle.

In de film is het kasteel slechts enkele seconden te zien, voorzien van zendmasten en ontvangstschotels. De scènes in het kasteel werden in de studio opgenomen. Tijdens ons bezoek was het niet toegestaan om binnen foto’s te maken, wel was er een suppoost die veel wist te vertellen over het kasteel als filmlocatie. Op de website van het kasteel is een overzicht te zien.

The World is not Enough, 0:17:46
Eilean Donan Castle, 5 augustus 2011
Screenshot © EON Productions

Geen opmerkingen:

Een reactie posten