zondag 8 november 2015

New York NY, USA


   
Een van de eerste films die Alfred Hitchcock in de Verenigde Staten maakten was SABOTEUR. De film vertelt het verhaal van Barry Kane (Robert Cummings) die ten onrechte wordt beschuldigd van brandstichting in een fabriek. Zijn zoektocht naar de echte dader, Frank Fry (Norman Lloyd), voert hem door heel Amerika.

Saboteur, 1:41:35
De climax van de film speelt af bovenop het Vrijheidsbeeld in New York. Het beeld stelt de Romeinse godin Libertas voor met onder haar linkerarm een wetboek en in de rechterhand een toorts die symboliseert hoe Vrijheid de wereld verlicht. Het beeld is gebaseerd op een ontwerp van Frédéric Bartholdi. Het was een geschenk van Frankrijk aan Amerika en werd op 28 oktober 1886 officieel ingehuldigd. Gustav Eiffel ontwierp de staalconstructie van het 46-meter hoge beeld dat ook van binnen toegankelijk is. Het Vrijheidsbeeld staat op Liberty Island en is met de veerboot vanaf Battery Park in Manhattan te bezoeken.

De opnamen op en om het Vrijheidsbeeld werden gemaakt op 15 december 1941. Sindsdien is het monument enkele malen gerestaureerd waarbij de vlam van de toorts in 1986 werd vervangen. Tijdens ons bezoek had ik deze film nog niet gezien, de overeenkomsten met de foto’s die ik toen heb gemaakt zijn toevallig.

Saboteur, 1:34:00
Uitzicht op Liberty Island, New York, 10 augustus 2006

De reden waarom ik aandacht aan deze film besteed is dat Norman Lloyd, de acteur die de titelrol speelt, vandaag jarig is en 101 is geworden! Saboteur was zijn speelfilmdebuut en hij is nogal altijd actief als acteur (zie de Internet Movie Database). In onderstaande scène staat hij op de veerboot en kijkt naar Barry Kanes vriendin Patricia Martin (Priscilla Lane) die hem gevolgd is. Wanneer hij op Liberty Island aangekomen is kijkt hij nog een keer om voor hij het beeld binnengaat.

Saboteur, 1:34:10
Vrijheidsbeeld, New York, 10 augustus 2006
Saboteur, 1:34:23
Vrijheidsbeeld, New York, 10 augustus 2006

Enkele scènes werden in de studio opgenomen waarbij delen van het Vrijheidsbeeld en Liberty Island op ware grootte waren nagebouwd, waaronder de telefooncel van waaruit Patricia Martin de politie waarschuwt. Op de achtergrond is de skyline van Manhattan te zien die in de loop der jaren helemaal is veranderd. Herkenbaar zijn nog de Bank of Manhattan Trust Building uit 1930 (rode pijl, tegenwoordig The Trump Building) en de Cities Service Building uit 1932 (blauwe pijl, tegenwoordig eigendom van Rose Associates).

Saboteur, 1:35:01
Uitzicht op Manhattan, New York, 10 augustus 2006

Screenshots © Universal 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten