zondag 11 oktober 2015

Wenen, Oostenrijk


     
De vijftiende James Bondfilm, THE LIVING DAYLIGHTS, werd gemaakt aan het einde van de Koude Oorlog en gaat over het overlopen van KGB-officier generaal Georgi Koskov (Jeroen Krabbé) naar het westen. James Bond (Timothy Dalton) helpt hem daarbij maar krijgt onder meer te maken met de jonge celliste Kara Milovy (Maryam d'Abo) die als scherpschutter optreedt.

Maria-Theresien-Platz, Wenen, 12 juli 2014
Op 5 oktober 1986 werden de hoofdrolspelers aan de pers voorgesteld in Wenen waar vervolgens twee weken gefilmd zou worden. Er werden op verschillende plaatsen in de stad opnamen gemaakt. Omdat het in 1986 nog niet mogelijk was om in het oostblok een westerse speelfilm op te nemen - zeker geen James Bondfilm - stond Wenen ook model voor de stad Bratislava wat destijds nog in Tsjecho-Slowakije lag en nu de hoofdstad van Slowakije is. Beide steden liggen overigens minder dan 80 kilometer van elkaar vandaan.

Na de begintitels bezoeken James Bond en zijn collega Saunders (Thomas Wheatley) een concertzaal in Bratislava die de generaal ook bijwoont. Op de gevel staat 'Ľudové konzervatorium' ('Volksconservatorium'), in werkelijkheid is het de Volksoper aan de Währinger Straße 78. Het is gemakkelijk te bereiken via het metrostation Währinger Straße-Volksoper. Het gebouw opende haar deuren in 1898 onder de naam Kaiserjubiläums-Stadttheater-Verein ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van keizer Franz Joseph I.
De screenshots van de nachtopnamen zijn ter verduidelijking iets lichter gemaakt, later in de film is de Volksoper ook bij daglicht te zien.


The Living Daylights, 0:13:54
Volksoper, Wenen, 13 juli 2014
The Living Daylights, 0:13:57
Volksoper, Wenen, 13 juli 2014
The Living Daylights, 0:34:10
Volksoper, Wenen, 13 juli 2014

Tijdens het concert lopen de Britse spionnen naar een gebouw aan de overkant van de straat. Het lijkt een afdeling van de communistische partij KSS herkenbaar aan het logo met de hamer en sikkel en de benaming ‘KSS Agitačné Stredisko’ (‘KSS Agitatie Centrum’), maar is een dekmantel van MI6. De deur waar James Bond en Saunders naar binnen gaan is in werkelijkheid een snoepwinkel. Tijdens ons bezoek was het gesloten maar als de rolluiken open zijn kunnen in de etalage enkele foto’s uit de film worden bekeken. Het gebouw zelf is sinds de opnamen knalgeel geschilderd.

The Living Daylights, 0:11:41
Währinger Straße, Wenen, 13 juli 2014
The Living Daylights, 0:11:44
Währinger Straße, Wenen, 13 juli 2014
The Living Daylights, 0:11:46
Währinger Straße, Wenen, 13 juli 2014

Wanneer James Bond en Kara later in Wenen arriveren is op de achtergrond het bekende reuzenrad te zien. ’s Avonds maken ze ook een ritje in een van de gondels. Het reuzenrad speelt ook een prominente rol in The Third Man en de zin "Ein balloon mein herr?" uitgesproken door Necros (Andreas Wisniewski) is een directe verwijzing naar deze filmklassieker.

The Living Daylights, 0:52:33
Reuzenrad, Wenen, 12 juli 2014
The Living Daylights, 1:01:13
Reuzenrad, Wenen, 12 juli 2014

Eerder op de dag hebben James Bond en Kara in een paardenkoets een rit door de stad gemaakt waarbij ze over het Maria-Theresien-Platz rijden. Aan dit plein bevinden zich het Kunsthistorisches Museum en het Naturhistorisches Museum, twee vrijwel identieke gebouwen. Ze passeren het monument ter gedachtenis aan keizerin Maria Theresa uit 1888. Omdat het beeld van de keizerin zo hoog geplaatst is, is zij niet te zien, alleen één van de vier ruiters, in dit geval de Oostenrijkse veldheer Gideon Ernst von Laudon. Op de achtergrond is de Hofburg zichtbaar, tot 1918 het paleis van het vorstenhuis Habsburger waartoe Maria Theresa ook behoorde.

The Living Daylights, 0:52:42
Maria-Theresien-Platz, Wenen, 12 juli 2014

Vervolgens rijdt de koets door de tuinen van het Schönbrunn Paleis en passeert de achterzijde waar een orkest op het bordes speelt en een wals wordt gedanst. Op de achtergrond zijn de Neptunusfontein en, op de heuvel, de Gloriette te zien. Tijdens de aftiteling is de voorkant van het paleis bij nacht te zien met op de voorgrond een fontein uit 1776 die de regio’s Galicië (Polen), Wolynië (Oekraïne) en Transsylvanië (Roemenië) personifieert.
Zowel het paleis als de tuinen zijn voor het publiek opengesteld.


The Living Daylights, 0:53:30
Schönbrunn Paleis, Wenen, 10 juli 2014
The Living Daylights, 0:54:03
Gloriette en Neptunusfontein, Wenen, 10 juli 2014
The Living Daylights, 2:08:15
Schönbrunn Paleis, Wenen, 10 juli 2014

Screenshots © EON Productions

2 opmerkingen:

 1. Erg mooi!
  Eén opmerking: er is ook een landstreek genaamd Galicië (Halycz) in het huidige Polen. Vroeger deel van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, dus ik denk dat deze wordt bedoeld op de Neptunusfontein.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, het is inmiddels aangepast. Dank voor de verbetering!

   Verwijderen