maandag 25 mei 2015

Furkapas, Zwitserland

   
De derde James Bond-film, GOLDFINGER, gaat over een goudsmokkelaar die de goudopslag van Fort Knox wil beroven. Goudhandelaar Auric Goldfinger (Gert Fröbe) is de hoofdverdachte en James Bond (Sean Connery) krijgt de opdracht de zaak te onderzoeken.

Goldfinger, 0:36:16
Via Miami Beach arriveert Goldfinger met zijn assistent Oddjob (Harold Sakata) in Zwitserland waar hij zich per Rolls Royce laat vervoeren. James Bond achtervolgt hem in zijn Aston Martin DB5 en er blijkt een tweede achtervolger te zijn, Tilly Masterson (Tania Mallet). In de film lijkt het of alsof het verhaal zich afspeelt in de buurt van Geneve, maar deze scènes zijn gefilmd op en om de Furkapas, een bergpas in de Alpen met veel haarspeldbochten.

De opnamen op locatie in Zwitserland waren de laatste die gemaakt werden voor de film en werden voltooid op 11 juli 1964. In de loop der jaren is er weinig veranderd, op sommige plaatsen is de weg verbreed. De weg waar James Bond uitstapt en naar beneden kijkt waar de auto van Goldfinger staat is nauwelijks veranderd. Dezelfde stenen paaltjes markeren nog steeds de smalle rijbaan. Tijdens ons bezoek was het er vrij druk en werd er behoorlijk hard gereden waardoor het onmogelijk was om hier te stoppen om foto’s te maken. Op andere plaatsen kon dit gelukkig wel.

De zwart-gele Rolls Royce rijdt van het plaatsje Andermatt omhoog richting de kruising met de Grimselpass en passeert daarbij het hotel Belvédère dat geopend werd in 1882. De Rhônegletsjer, in de film te zien op de achtergrond, is in de loop van de jaren veel korter geworden. Het tweede hotel dat Goldfinger en Oddjob passeren, Galenstock, bestaat sinds 1890 en is alleen tussen juni en september open.

Goldfinger, 0:34:30
Hotel Belvédère, Furkapas, 3 juli 2014
Goldfinger, 0:34:48
Hotel Galenstock, Furkapas, 3 juli 2014

Intussen verlaat James Bond het dorpje Realp. De weg is inmiddels veranderd en er is een parkeerplaats gekomen maar de contouren van het plaatsje zijn nog herkenbaar, evenals de bergen.

Goldfinger, 0:34:37
Realp, 3 juli 2014

Voor de tentoonstelling ‘Designing 007 - 50 years of Bond style’, die tussen oktober 2014 en februari 2015 te zien was in de Kunsthal in Rotterdam, werd een portret van Sean Connery uit Goldfinger gebruikt. Hij leunt tegen de Aston Martin op de Furkapas. Op de tentoonstelling zelf is een wassen beeld van Sean Connery aanwezig, leunend tegen de Aston Martin. Het nummerbord BMT 216A is dezelfde als in de film maar de auto niet, dit model werd gebruikt in GoldenEye en Skyfall. De tentoonstelling reist de hele wereld over en is tot 30 augustus 2015 in Madrid te zien.

Designing 007, affiche
Designing 007, Kunsthal Rotterdam, 11 januari 2015

Screenshots © EON Productions Ltd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten