maandag 27 april 2015

Alnwick Castle, Engeland

     
In de kerstspecial van het vijfde seizoen van DOWNTON ABBEY, ‘A Moorland holiday’, brengt de familie Crawley in het najaar van 1924 een bezoek aan de schoonfamilie van lady Rose. Ze zijn uitgenodigd door lord en lady Sinderby voor de fazantenjacht en logeren op Brancaster Castle.

De serie wordt in Nederland uitgezonden door de NCRV. Deze aflevering was te zien op 17 januari 2015. Brancaster Castle is in werkelijkheid Alnwick Castle, een locatie die al in tientallen films en series te zien is geweest, zo is te lezen op de website van Alnwick Castle, waar ook informatie te vinden is voor wie in de toekomst het kasteel als decor zou willen gebruiken. In juli en augustus 2014 vonden opnamen voor Downton Abbey plaats in en om Alnwick, waaronder een plaatselijke school die tijdelijk werd getransformeerd in een pub.

Wij bezochten het kasteel drie jaar eerder, onder meer omdat het kasteel te zien is in Harry Potter en Robin of Sherwood. Van de foto’s die we toen maakten komen er een paar overeen met de beelden die in de serie te zien zijn.

In de eerste scene van deze aflevering gaat lady Mary (Michelle Dockery) per taxi naar de gevangenis van York om haar kamermeisje Anna (Joanne Froggatt) te bezoeken. De ingang van de gevangenis is echter de hoofdingang van Alnwick Castle. De opname vond plaats op 4 augustus 2014.

Downton Abbey, seizoen 5, kerstspecial, 0:00:33
Alnwick Castle, 29 juli 2011

De ligging van het kasteel in het landschap is enkele malen fraai in beeld gebracht. De komst van de filmploeg van Downton Abbey naar Alnwick heeft ervoor gezorgd dat er in 2015 een tentoonstelling over de serie te zien is in het kasteel, inclusief een rondleiding langs de kamers die in de kerstspecial te zien zijn.

Downton Abbey, seizoen 5, kerstspecial, 0:09:56
Alnwick Castle, 29 juli 2011

Screenshots © Carnival Film & Television

Geen opmerkingen:

Een reactie posten