zaterdag 24 januari 2015

Tokio, Japan


       
In de film LOST IN TRANSLATION gaat filmacteur Bob Harris (Bill Murray) naar Tokio om er een reclamespot op te nemen. Hij verblijft in het luxueuze Park Hyatt hotel waar hij Charlotte (Scarlett Johansson) leert kennen. De hele film speelt zich af in Japan en werd daar ook opgenomen tussen 29 september en 8 november 2002.

Lost in Translation, 0:02:05 
Er werd gefilmd op verschillende plaatsen in Tokio. De miljoenenstad heeft een uitgebreid metronetwerk waardoor vrijwel alle locaties makkelijk te bereiken zijn. Bovendien staat in de metro alles in het Japans en in het Engels aangegeven, wat niet overal in Tokio het geval is. We hebben een aantal keer moeten zoeken waarbij opviel hoe hulpvaardig de Japanners zijn, ook als je niet om hulp vraagt.


De film begint met de taxirit van Bob Harris die zojuist is aangekomen. Hij rijdt onder meer over de Yasukuni Dori, een van de hoofdwegen in het centrum van Tokio. De neonreclame is allemaal vervangen maar herkenbaar is Don Quijote, een koopjeswarenhuis dat ook ’s nachts open is. Mascotte Donki de pinguïn staat rechtsboven op het gebouw.


Lost in Translation, 0:01:35
Yasukuni Dori, Tokio, 8 december 2014

Omdat zowel haar echtgenoot als Bob overdag aan het werk zijn gaat Charlotte alleen de stad in. Het metrostation waar ze instapt, Omote-sando, ligt niet in de buurt van het Park Hyatt hotel. Wellicht is hier gefilmd omdat het station twee perrons heeft wat het voor de cameraploeg makkelijker maakte een wachtende Charlotte te filmen. Lang zal ze niet hebben hoeven te wachten want de metrotreinen rijden af en aan.

Lost in Translation, 0:12:01
Plattegrond metro, Tokio, 7 december 2014
Lost in Translation, 0:12:05
Metrostation Omote-sando, Tokio, 4 december 2014

Een van de bekendste locaties van Tokio die Charlotte bezoekt is Shibuya, het plein met de diagonale zebrapaden. Op het gebouw boven Starbucks zijn doorlopend reclamefilms te zien. De mondkapjes die sommige Japanners dragen zijn niet tegen de luchtvervuiling maar omdat ze verkouden zijn en geen andere mensen willen aansteken.

Lost in Translation, 0:19:01
Shibuya, Tokio, 10 december 2014
Lost in Translation, 0:19:03
Shibuya, Tokio, 10 december 2014
Lost in Translation, 0:19:21
Shibuya, Tokio, 10 december 2014
Lost in Translation, 0:19:24
Shibuya, Tokio, 10 december 2014

Na een avondje karaoke rijden Bob en Charlotte per taxi terug naar het hotel. Ze rijden onder meer over de Regenboogbrug die in 1993 werd voltooid en de wijk Minato verbindt met het kunstmatige eiland Odaiba. De brug ligt overigens niet op de route van de karaokebar naar het Park Hyatt hotel.

Lost in Translation, 0:52:44
Regenboogbrug, Tokio, 5 december 2014

Aan het einde van film rijdt Bob Harris weer terug naar het vliegveld en passeert onder meer de Tokyo Tower, geopend op 23 december 1958 en ontworpen door Tachū Naitō. Hij baseerde zijn ontwerp op de Eiffeltoren in Parijs. De wolkenkrabber op de achtergrond is de Atago Green Hills Mori Tower.

Lost in Translation, 1:35:26
Tokyo Tower, Tokio, 4 december 2014

Screenshots © Focus Features

Geen opmerkingen:

Een reactie posten