zondag 30 november 2014

Hongkong Island, Hongkong

     
Aan het begin van YOU ONLY LIVE TWICE wordt de moord en de begrafenis van James Bond (Sean Connery) in scène gezet. Hij krijgt een zeemansgraf, maar als zijn lichaam op de bodem van de zee is beland wordt het meegenomen door twee duikers naar een onderzeeboot. Hier blijkt dat James Bond ongedeerd is en met een zuurstoffles heeft kunnen doorademen. Deze scènes spelen zich voor en na de begintitels af en zijn beide gesitueerd in Hongkong.

Hong Kong, 4 november 2012
Ten tijde van de opnamen in 1966 was Hongkong een Britse kolonie, sinds 1 juli 1997 een speciale regio binnen China. Het centrum wordt gevormd door Victoria Harbour met aan de ene kant het schiereiland Kowloon en aan de andere kant Hongkong Island. Het eiland kan met de metro of met een veerboot bereikt worden. Speciaal voor toeristen varen er ook jonks waarvan de rode zeilen afsteken tegen de smog die boven de stad hangt.

Sinds de jaren ’60 is de skyline van Hongkong drastisch veranderd. Alleen de bergen op de achtergrond zijn nog herkenbaar op de foto’s uit 2012, gemaakt aan het begin van de avond. Het hoge gebouw is het Two International Financial Centre, met 415 meter het op één na hoogste gebouw van Hongkong.

You Only Live Twice, 0:08:55
Hongkong Island, 4 november 2012
You Only Live Twice, 0:09:03
Hongkong Island, 4 november 2012

In DIE ANOTHER DAY is de skyline van Hongkong Island opnieuw te zien als James Bond (Pierce Brosnan) ontsnapt vanaf het schip waarop hij wordt vastgehouden door MI6, zijn eigen organisatie. Als hij in Kowloon aan land gaat loopt hij naar zijn vaste hotel. Deze scènes werden echter allemaal opgenomen in Engeland, op 8 juli 2002.

Bank of China, Hong Kong, 8 november 2012
Het meest herkenbare gebouw is de Bank of China. Deze wolkenkrabber werd ontworpen door de Chinese architect Ming Pei en werd op 17 mei 1990 geopend. Destijds was de bank het hoogste gebouw van Azië, inmiddels behoort het niet eens meer tot de tien hoogste gebouwen. De gevel is opgebouwd uit driehoekige kaders die ’s nachts verlicht worden en het kantoor onderscheiden van de omliggende gebouwen.

Op de 43e verdieping bevindt zich een uitkijkplatform dat ook voor bezoekers toegankelijk is.
Iedere avond om acht uur vindt de ‘Symphony of Lights’ plaats waarbij vrijwel alle gebouwen deel uitmaken van een spectaculaire lichtshow. In de ruim tien jaar die sinds de film zijn verstreken is de skyline van Hongkong Island opnieuw veranderd. Omdat de grond in Hongkong zeer kostbaar is worden er nog altijd gebouwen afgebroken om plaats te maken voor hogere kantoren en hotels.

Die Another Day, 0:25:29
Hongkong Island, 1 november 2012
Die Another Day, 0:25:42
Hongkong Island, 1 november 2012
Screenshots © EON Productions
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten