zaterdag 25 oktober 2014

Mount Rushmore SD, USA

     
Als zakenman Roger Thornhill (Cary Grant) in NORTH BY NORTHWEST voor de verkeerde persoon wordt aangezien brengt hem dat van New York via diverse omwegen naar Mount Rushmore. Niet geheel toevallig, want regisseur Alfred Hitchcock wilde graag het monument laten figureren in een van zijn films.

Trailer North by Northwest
In de trailer stelt Hitchcock zijn film voor met Mount Rushmore nadrukkelijk op de poster. Deze beeldengroep werd tussen 1925 en 1939 uitgehakt in een granieten berg nabij Keystone, South Dakota, door een team van beeldhouwers onder leiding van Gutzon Borglum. De vier figuren stellen Amerikaanse presidenten voor, van links naar rechts George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln.

Graniet is een zeer harde steensoort waardoor het monument nauwelijks heeft te lijden van weersomstandigheden. Mount Rushmore is nog altijd een drukbezochte toeristische trekpleister met meer dan twee miljoen bezoekers per jaar. De toegang is gratis maar er moet wel betaald worden voor een parkeerplaats.

De opnamen vonden plaats op 16 september 1958 nadat The National Park Service toestemming had gegeven op voorwaarde dat er op en om het monument geen gewelddadige scènes zouden worden opgenomen. Die waren er wel maar daarvoor werd Mount Rushmore gedeeltelijk nagebouwd in een filmstudio in Hollywood, alleen de scènes waarin de stenen presidenten vanaf een afstand te zien zijn werden op locatie opgenomen.

North by Northwest, 1:40:41
Mount Rushmore, 11 augustus 2008
North by Northwest, 1:41:50
Mount Rushmore, 11 augustus 2008
North by Northwest, 1:40:46
Mount Rushmore, 11 augustus 2008

In de film zijn enkele panoramaterrassen en een restaurant te zien, tegenwoordig kunnen bezoekers onder meer terecht in een informatiecentrum, een bezoekerscentrum en het atelier van Gutzon Borglum. Tijdens ons bezoek kon in het restaurant alleen gekozen worden tussen spaghetti en een halve haan.

North by Northwest, 1:45:42
Mount Rushmore, 11 augustus 2008

Van maart tot september is Mount Rushmore ook ’s avonds open en wordt het monument verlicht, in tegenstelling tot de film waar Roger Thornhill en Eve Kendall (Eva Marie Saint) in het donker op het hoofd van Jefferson staan.

North by Northwest, 2:10:33
Mount Rushmore, 11 augustus 2008

Screenshots © Metro-Goldwyn-Mayer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten