zaterdag 18 oktober 2014

Grytviken, Zuid-Georgië

     
In de animatiefilm HAPPY FEET verlaat de jonge keizerspinguïn Mumble de Zuidpool om uit te zoeken waarom er een tekort aan vissen is. Hij krijgt hierbij hulp van vijf pinguïns, vier adélie en een rotsspringer. Tijdens hun zoektocht komen de pinguïns terecht in een verlaten walvisstation.

Grytviken, Zuid-Georgië, 9 december 2013
De makers lieten zich hiervoor inspireren door Grytviken, een havenplaatsje in Zuid-Georgië gesticht in 1904 door walvisvaarders. In 1966 werd het walvisstation gesloten en sindsdien roesten de gebouwen weg. Er wonen alleen nog wetenschappers die onder meer het postkantoor en het museum beheren, speciaal voor de schepen met toeristen die de eilandengroep bezoeken.

Zuid-Georgië is een eiland dat zeer afgelegen ligt in de Atlantische Oceaan en kan alleen per schip bereikt worden. Het behoort tot het Verenigd Koninkrijk en er is geen permanente bewoning door mensen, alleen door dieren. Wij bezochten Zuid-Georgië in december, een van de minst koude perioden van het jaar in het Antarctisch gebied.

In de film ziet Mumble als eerste het kerkje. Het werd door de walvisvaarders in 1913 gebouwd als tijdverdrijf maar zelden gebruikt, men gaf de voortkeur aan de bioscoop. In werkelijkheid is het kerkje wit en staat niet op een rotspunt maar bij de andere gebouwen. Het wordt nog altijd onderhouden en voor speciale gelegenheden ook als kerk gebruikt. Het kerkhof ligt niet naast het kerkje maar iets verderop. Hier ligt onder meer ontdekkingsreiziger Sir Ernest Shackleton begraven, zijn rustplaats wordt gemarkeerd door een grote grafsteen.

Happy Feet, 1:09:35
Noorse kerk, Grytviken, Zuid-Georgië, 9 december 2013
Kerkhof, Grytviken, Zuid-Georgië, 9 december 2013

Als Mumble en de pinguïns iets verder lopen hebben ze zicht op Grytviken. In de grote ketels werd de walvisolie opgeslagen. Geheel links staan enkele houten steigers op instorten. Tegenwoordig liggen hier veel zeeolifanten en zeeberen op het strand.

Happy Feet, 1:09:45
Grytviken, Zuid-Georgië, 9 december 2013
Grytviken, Zuid-Georgië, 9 december 2013
Grytviken, Zuid-Georgië, 9 december 2013

Er liggen verschillende walvisbeenderen bij het water maar geen compleet geraamte. Wel zijn er enkele verroeste schepen. De schoorsteen van het scheepswrak is vrijwel identiek aan het origineel.

Happy Feet, 1:10:21
Grytviken, Zuid-Georgië, 9 december 2013
Grytviken, Zuid-Georgië, 9 december 2013
Screenshots © Warner Bros.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten