woensdag 30 juli 2014

Jökulsárlón, IJsland


       
In de openingsscène van A VIEW TO A KILL wordt James Bond (Roger Moore) in Siberië door Russische soldaten achterna gezeten vanwege een microchip die hij in bezit heeft. De achtervolging werd niet opgenomen in de Sovjet Unie - midden jaren ’80 was de Koude Oorlog nog gaande - maar in de Zwitserse Alpen en op het gletsjermeer Jökulsárlón in IJsland.

A View to a Kill, 0:04:59
In dit meer, dat in de jaren ’30 is ontstaan, drijven ijsbergen richting zee. Het meer ligt aan de voet van Breiðamerkurjökull, de gletsjertong die deel uitmaakt van Vatnajökull, een enorme gletsjer. Dit wonder der natuur ligt in het zuidoosten van IJsland aan de hoofdweg en is daardoor goed bereikbaar. James Bond ontsnapt uiteindelijk als hij wordt opgepikt door een duikboot in de vorm van een ijsberg, inclusief luik met Britse vlag.

Omdat de gletsjer en het ijs voortdurend bewegen ziet het meer er iedere dag anders uit. De plaatsen waar gefilmd werd zijn herkenbaar aan de contouren van de bergen op de achtergrond. Op de eerste foto ontploft de helikopter en op de derde foto vaart de onderzeeër weg.

A View to a Kill, 0:04:50
Jökulsárlón, 22 augustus 2009
A View to a Kill, 0:05:54
Jökulsárlón, 22 augustus 2009
   
Ruim vijftien jaar later werden opnieuw opnamen gemaakt op Jökulsárlón voor een James Bondfilm. DIE ANOTHER DAY speelt zich wel in IJsland af.

Verbinding naar zee Jökulsárlón, 22 augustus 2009
Op het meer worden vaartochten gehouden met amfibievoertuigen, meer informatie op Glacier Lagoon. Tijdens onze tocht vertelde de gids onder meer over de opnamen van de James Bondfilms. Omdat het gletsjermeer in verbinding staat met de zee bevriest het nooit vanwege het hoge zoutgehalte in het water. Speciaal voor de film werd de verbinding naar zee afgesloten zodat het meer dichtvroor.

Uiteindelijk was het ijs zo dik dat er auto’s en andere voertuigen op konden rijden voor onder meer de spectaculaire achtervolging tussen James Bond (Pierce Brosnan) en Zao (Rick Yune).

Die Another Day, 1:31:02
Jökulsárlón, 22 augustus 2009

Screenshots © EON Productions

Geen opmerkingen:

Een reactie posten