zondag 27 juli 2014

Schilthorn, Zwitserland


   
Op zoek naar een geschikte locaties voor ON HER MAJESTY'S SECRET SERVICE zochten de makers onder meer een luxueuze accommodatie hoog in de Zwitserse Alpen die dienst zou kunnen doen als de geheime locatie van James Bonds aartsvijand Blofeld. Toen men hoorde dat bovenop op de berg Schilthorn in het kanton Bern een ronddraaiend restaurant in aanbouw was, bleek dit de ideale plek te zijn.

On Her Majesty's Secret Service, 0:49:56
Het gebouw werd ontworpen door de architect Konrad Wolff. In ruil voor 3 miljoen Zwitserse franken mocht de filmmaatschappij het restaurant, dat op bijna 3000 meter hoogte ligt, voordat het open zou gaan gebruiken. Men moest wel zelf voor de inrichting en het helikopterplatform zorgen. Opnamen gingen op 21 oktober van start en werden op 21 december 1968 voltooid.

De herinnering aan James Bond wordt nog altijd levend gehouden en dat begint al in het dal. De reis naar boven in vier etappen (Stechelberg - Gimmelwald - Birg - Schilthorn) duurt ruim een half uur en brengt de bezoeker alvast in de stemming met de muziek in de gondels en het 007-logo op onder meer het toegangskaartje en in de gebouwen.


In de film is Piz Gloria eigendom van Draco Blofeld (Telly Savalas) die zich voordoet als graaf Balthazar de Bleuchamp. James Bond (George Lazenby) op zijn beurt doet zich voor als genealoog Sir Hilary Bray.
Op de dag van ons bezoek was het bij aanvang zwaar bewolkt. Piz Gloria - het restaurant heeft de naam uit de film behouden - was zelf nauwelijks te zien.

Piz Gloria, 30 juni 2014
Bond World, 30 juni 2014

We kozen daarom eerst voor de interactieve tentoonstelling Bond World die op 28 juni 2013 werd geopend door George Lazenby in eigen persoon (zie ook het filmverslag op YouTube).
Op de tentoonstelling wordt de geschiedenis van de totstandkoming van de film verteld, te zien zijn onder meer filmbeelden en het script.

Bond World, 30 juni 2014
Bond World, 30 juni 2014


Designing 007, Rotterdam, 11 januari 2015
Een duidelijk herkenbaar element uit de film is het wapen van Bleuchamp met adelaars, zwijnen en het motto ‘Arae et Foci’ (vrij vertaald door Vondel als ‘Huis en haard’). Het wapen werd ontworpen door Syd Cain, grafisch vormgever van de film, in samenwerking met het Britse College of Arms.
Het originele ontwerp van Syd Cain maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Designing 007 - Fifty years of Bond style’ die al te zien is geweest in onder meer Londen, Toronto, Shanghai, Moskou, Madrid en Rotterdam. Helaas is de tekening niet opgenomen in de bijbehorende catalogus.
 
On Her Majesty's Secret Service, 0:51:41
Bond World, 30 juni 2014

In de film staat het wapen rechts van het gondelstation en links bij de ingang van het gebouw, nu alleen nog herkenbaar door de plaats van de deuren.
Het restaurant zelf is niet zo heel interessant met een weinig fantasieloze kaart waar je onder meer “spaghetti James Bond” van kunt kiezen.

On Her Majesty's Secret Service, 0:54:08
Ingang Piz Gloria, 30 juni 2014

Van het oorspronkelijke interieur zijn alleen de hekwerken langs de trappen nog bewaard gebleven, helaas ontsierd door natuurstenen uit het souvenirwinkeltje. Alle andere binnenopnamen vonden in de studio plaats. Er draaien twee ringen rond, de zitplaatsen bij het raam zijn natuurlijk de beste en na een klein uur is het restaurant 360° gedraaid.

On Her Majesty's Secret Service, 0:54:17
Piz Gloria, 30 juni 2014
On Her Majesty's Secret Service, 0:54:44
Piz Gloria, 30 juni 2014

Inmiddels was de meeste bewolking verdwenen en gingen we naar buiten. Het helikopterplatform heeft plaatsgemaakt voor een panoramaterras, inclusief levensgrote silhouetten van James Bond. Op dit terras werden de curlingscènes met de “angels of death” gefilmd, ontmoeten Bond en Blofeld elkaar en komt Piz Gloria zelf goed in beeld.

On Her Majesty's Secret Service, 0:50:21
Panoramaterras Piz Gloria, 30 juni 2014
On Her Majesty's Secret Service, 1:12:05
Piz Gloria, 30 juni 2014
On Her Majesty's Secret Service, 1:59:38
Piz Gloria, 30 juni 2014

De naam in oranje letters is verdwenen evenals de spreuk ‘Versöhnung der Technik mit der Natur’ (‘Verzoening van techniek en natuur’) aan de zijkant van het gebouw toen in 1990 het beton werd afgedekt met houten panelen. De tekst is op de derde foto linksboven in de hoek te zien.

On Her Majesty's Secret Service, 1:12:47
Piz Gloria, 30 juni 2014
On Her Majesty's Secret Service, 1:13:19
Piz Gloria, 30 juni 2014


Tijdens het curlen wordt ook Shaun Campbell ontdekt, de geheim agent die James Bond te hulp wil schieten door vanuit het tussenstation Birg omhoog te klimmen. Zijn aanwezigheid wordt echter verraden door de alpenkauwen. Deze zwarte vogels met een gele snavel en rode poten vliegen nog altijd rond de berg Schilthorn en lijken gewend te zijn aan mensen.

Behalve met een gondel is het ook mogelijk naar beneden te wandelen of te skiën, net als James Bond. Kijk voor meer informatie op Schilthorn Piz Gloria.


On Her Majesty's Secret Service, 1:10:49
Piz Gloria, 30 juni 2014
On Her Majesty's Secret Service, 1:08:19
Uitzicht op Birg vanaf Piz Gloria, 30 juni 2014

Het souvenirwinkeltje tenslotte verkoopt enkele 007-artikelen maar daar zit weinig bijzonders bij, wij hebben het gehouden op een ansichtkaart en een themanummer van het Duitse James Bondfanclubtijdschrift uit 2001.
Interessanter is de uitzending die Andere Tijden maakte over de film, inclusief een bezoek aan Piz Gloria met productieleider Hubert Fröhlich vanaf de twaalfde minuut. Regisseur Peter Hunt werd ook geïnterviewd, slechts enkele weken voor zijn dood in 2002.


Screenshots © EON Productions Ltd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten