20 januari 2019

Cusco, Peru





            
Tijdens hun rondreis door Zuid Amerika op een motorfiets bezochten Ernesto “Che” Guevara (Gael García Bernal) en Alberto Granada (Rodrigo de la Serna) in april en mei 1952 Peru. In de film DIARIOS DE MOTOCICLETA (Engelse titel The Motorcycle Diaries), gebaseerd op de dagboeken die Guevara bijhield, is te zien hoe ze achtereenvolgens Cusco, Machu Picchu (zie Machu Picchu, Peru) en Lima (zie Lima, Peru) bezoeken.

Diarios de Motocicleta, 1:00:33
Het moment waarop het tweetal arriveert in Cusco (in de film geschreven als Cuzco), waarbij ook de datum in beeld komt, is gefilmd in Ollantaytambo, gelegen in de Heilige Vallei. Voor veel toeristen is dit stadje de uitvalbasis om naar Machu Picchu te gaan. De smalle straatjes van de oude binnenstad moeten de makers van de film hebben aangesproken. Ernesto Guevara en Alberto Granada zijn ook in Ollantaytambo geweest en bezochten de terrasvormige Incaruïnes.

Hoewel Cusco sinds 1952 flink is gegroeid, is de historische binnenstad niet veel veranderd en konden hier een paar scènes worden opgenomen. Ernesto en Alberto ontmoeten Félix (Gustavo Morales), een jongetje dat vertelt over de stad en hen laat kennismaken met het eten van cocabladeren. Deze scènes zijn geïmproviseerd, Gustavo Morales boodt de film crew aan om de stad te laten zien waarna men zijn rondleiding filmde. Het straatje waar de eerste ontmoeting plaatsvindt is Calle Inca Roca. Uit de naam blijkt dat de straat dateert uit de tijd van de Inca’s. De muren zijn gebouwd op de fundamenten van wat waarschijnlijk ooit een Incapaleis is geweest. De stenen passen naadloos aan elkaar zonder dat er gebruik is gemaakt van cement.

Diarios de Motocicleta, 1:00:50
Calle Inca Roca, Cusco, 1 juli 2018
Diarios de Motocicleta, 1:00:54
Calle Inca Roca, Cusco, 1 juli 2018
Diarios de Motocicleta, 1:00:57
Calle Inca Roca, Cusco, 1 juli 2018

Het drietal loopt vervolgens over Plaza de Armas, het centrale plein van de stad. Ze passeren de Iglesia de la Compañía de Jesús, gebouwd op een Incaruïne tussen 1576 en 1668. De kathedraal, gelegen aan hetzelfde plein, dateert uit dezelfde periode. De kerken zijn voorbeelden van Spaanse barokarchitectuur.

Diarios de Motocicleta, 1:01:15
Kathedraal, Cusco, 1 juli 2018
Diarios de Motocicleta, 1:01:22
Iglesia de la Compañía de Jesús, Cusco, 1 juli 2018

Toen Ernesto en Alberto Plaza de Armas bezochten in april 1952 maakten ze onder andere deze foto van de kerk. De rechtertoren stond nog in de steigers nadat deze was beschadigd door een zware aardbeving op 21 mei 1950.

Kathedraal, Cusco, april 1952
Foto gemaakt door Ernesto Guevara of Alberto Granada
Kathedraal, Cusco, 1 juli 2018

De film eindigt met een serie portretten in zwart-wit van de lokale bevolking. Gustavo Morales poseert in het smalle straatje Hatunrumiyoc ('straat van de grote steen') voor de twaalfhoekige steen, een bijzonder voorbeeld van de precisie waarmee de Inca’s stenen passend maakten. De steen is niet te missen, er staan altijd toeristen en souvenirverkopers in de buurt.

Diarios de Motocicleta, 1:55:34
Hatunrumiyoc, Cusco, 1 juli 2018

Screenshots © Focus Features/FilmFour
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten