zaterdag 21 juli 2018

Lima, Peru 
Ernesto “Che” Guevara maakte als 23-jarige student medicijnen met zijn vriend Alberto Granado een rondreis door Latijns Amerika op een motorfiets. Het dagboek dat hij bijhield werd in 1995 gepubliceerd en verfilmd onder dezelfde titel, DIARIOS DE MOTOCICLETA, ook bekend als The Motorcycle Diaries. De film ging op 15 januari 2004 in première op het Sundance Film Festival.

Diarios de Motocicleta, 0:08:00
Opnamen voor de film werden gemaakt in Argentinië, Peru, Chili en Cuba. Het moet voor de makers een hele opgave zijn geweest om locaties te vinden die konden doorgaan voor 1952. Op de aftiteling staan alle plaatsen vermeld waar gefilmd is, verder heb ik niets kunnen vinden over het productieproces. In de film verschijnen ook alle data in beeld. Guevara (Gael García Bernal) en Granado (Rodrigo de la Serna) arriveerden op 12 mei 1952 in Lima, de hoofdstad van Peru.

Hier vond een ontmoeting plaats met dr. Hugo Pesce. Deze arts was gespecialiseerd in de ziekte lepra, wat zou leiden tot drie weken vrijwilligerswerk in een leprakolonie. De straat waar de dokter woont heb ik niet kunnen achterhalen, wel de locatie die voorafgaat aan deze scène als de twee vrienden door de historische stad lopen.
 
Monasterio de San Francisco, Lima, 23 juni 2018 
Het enige aanknopingspunt dat ik had was de gele toren op de achtergrond. Deze behoort tot de kerk van het klooster van San Francisco. Het gebouw dateert uit de zeventiende eeuw en heeft door aardbevingen regelmatig schade opgelopen maar de originele stijl is behouden gebleven. De catacomben werden tot 1810 gebruikt als begraafplaats en zijn net als de rest van het complex te bezoeken tijdens een rondleiding, er mag echter niet gefotografeerd worden. 
 
Door het klooster kon ik de naam van de straat terugvinden waar gefilmd werd, Jirón Ancash. De straat werd al in 1535 aangelegd toen Francisco Pizarro op 18 januari de stad Lima stichtte. In de film is het gedeelte te zien tussen het klooster en het presidentiële paleis. Het is tegenwoordig alleen toegankelijk voor voetgangers. De straat zag er tijdens ons bezoek anders uit dan in de film, let bijvoorbeeld op de gevels en de kleuren van de gebouwen. Wellicht is dit speciaal gedaan om de jaren 50 te laten herleven, misschien is de straat gerenoveerd na de filmopnamen.

Diarios de Motocicleta, 1:06:57
Jirón Ancash, Lima, 23 juni 2018
Diarios de Motocicleta, 1:07:01
Jirón Ancash, Lima, 23 juni 2018
Diarios de Motocicleta, 1:07:12
Jirón Ancash, Lima, 23 juni 2018
Diarios de Motocicleta, 1:07:13
Jirón Ancash, Lima, 23 juni 2018
Diarios de Motocicleta, 1:07:15
Jirón Ancash, Lima, 23 juni 2018

Screenshots © Focus Features/FilmFour
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten