maandag 24 oktober 2016

Mont-Saint-Michel, Frankrijk
   
Makers van animatiefilms laten zich soms inspireren door bestaande locaties. In de verfilming van het sprookje RAPUNZEL (oorspronkelijke titel: Tangled) van Walt Disney uit 2010 heeft het koninkrijk Corona, gelegen op een eiland, dezelfde vorm als Mont-Saint-Michel.

Rapunzel, 1:01:34
De prinses uit de titel is als baby ontvoerd en jarenlang gevangen gehouden in een toren. Haar haren zijn inmiddels zo lang dat deze vanuit de toren de grond kunnen raken. Aan de vooravond van haar achttiende verjaardag weet Rapunzel uit de toren te ontsnappenen en keert ze zonder het te weten terug naar haar geboorteland. De abdij die bovenop Mont-Saint-Michel staat is hier het paleis van de koninklijke familie. De gekromde brug die het eiland met het vasteland verbindt is in de film een rechte brug van steen.
 
Het koninkrijk is in de film zowel overdag als ’s avonds te zien. Mont-Saint-Michel wordt ’s nachts niet verlicht. Er wonen minder dan 50 mensen permanent op het eiland, overdag zijn er, zeker in het hoogseizoen, duizenden toeristen.

Rapunzel, 0:01:39
Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016
Rapunzel, 1:05:15
Mont-Saint-Michel, 28 juli 2016

Tijdens de aftiteling is het koninkrijk nog twee keer te zien. De ligging ten opzichte van het vasteland komt overeen met de ligging van Mont-Saint-Michel in Normandië. Het is mogelijk om bij eb te voet naar het eiland te lopen maar alleen onder begeleiding van een gids omdat er in de baai gevaarlijk drijfzand kan ontstaan.

Rapunzel, 1:31:24
Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016
Rapunzel, 1:32:38
Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016  
Zes jaar eerder vormde Mont-Saint-Michel ook het decor voor een andere Disneyproductie, de film MICKEY DONALD GOOFY: THE THREE MUSKETEERS (ook bekend als De Drie Musketiers), in 2004 direct op dvd uitgebracht en voor het eerst uitgezonden op 17 februari 2007 door Net 5.

Mickey Donald Goofy: The Three Musketeers, 0:59:35
In deze vrije bewerking van het boek van Alexandre Dumas uit 1844 dromen Mickey, Donald en Goofy ervan musketier te worden in dienst van prinses Minnie aan het Franse hof. Kapitein Boris benoemt het drietal tot haar beschermers. Hij denkt dat zij de taak niet aankunnen en hoopt dat ze falen zodat hij zelf de troon kan bestijgen. Als Minnie en haar hofdame Katrien worden ontvoerd krijgt Mickey de schuld en wordt gevangen gezet, maar gelukkig weten Goofy en Donald hem te bevrijden en komt alles uiteindelijk goed.

Hoewel gesitueerd in Frankrijk zijn het paleis en andere gebouwen niet gebaseerd op bestaande locaties, met uitzondering van de gevangenis. Hiervoor is Mont-Saint-Michel gekozen en dat is geen vreemde keuze want na de Franse Revolutie in 1791 werden de monniken uit de abdij verjaagd die vervolgens tot 1864 als gevangenis zou worden gebruikt. Ook is te zien dat bij eb de weg naar het eiland droogvalt en bij vloed alleen per boot bereikbaar is. Sommige elementen zijn helemaal identiek, zoals de vestingmuur en het torentje geheel links.

Mickey Donald Goofy: The Three Musketeers, 0:40:22
Mont-Saint-Michel, 28 juli 2016
Mickey Donald Goofy: The Three Musketeers, 0:47:36
Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016
Mickey Donald Goofy: The Three Musketeers, 0:48:07
Mont-Saint-Michel, 28 juli 2016
Mickey Donald Goofy: The Three Musketeers, 0:48:25
Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016

Screenshots © Walt Disney Pictures

Geen opmerkingen:

Een reactie posten