zaterdag 17 september 2016

Mont-Saint-Michel, Frankrijk

In de film ARMAGEDDON houdt de Amerikaanse president (Stanley Anderson) een toespraak over de meteoriet die de aarde dreigt te verwoesten. Over de hele wereld wordt de uitzending beluisterd via radio en televisie. Tijdens de toespraak zijn toehoorders te zien uit verschillende landen, waaronder een schaapherder uit Normandiƫ. Op de achtergrond is Mont-Saint-Michel te zien, een getijdeneiland in een baai.

Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016
Oorspronkelijk was het eiland alleen bij eb te bereiken, tegenwoordig ook bij vloed dankzij een brug. Vanaf het vasteland rijden gratis pendelbussen om de vele toeristen te vervoeren, het is ook mogelijk de twee kilometer te voet af te leggen. Bovenop het eiland staat een middeleeuwse abdij met op de torenspits een beeld van de aartsengel Michaƫl, de naamgever van het eiland. Volgens een legende zou hij rond 700 aan bisschop Aubert zijn verschenen met de opdracht een kerk te bouwen op de rots.

In de film is Mont-Saint-Michel slechts drie seconden te zien. Tijdens ons bezoek, op een bewolkte en regenachtige dag, waren er geen schapen. Ondanks het slechte weer was het heel druk. Behalve de abdij biedt het eiland alleen maar souvenirwinkels en restaurants. Het massatoerisme maakt dat het eiland er vanaf een afstand beter uitziet dan van dichtbij.

Armageddon, 1:04:15
Mont-Saint-Michel, 28 juli 2016

Screenshot © Touchstone Pictures

Geen opmerkingen:

Een reactie posten