zaterdag 8 augustus 2015

Healy AK, USA


         
Een oude stadsbus speelt een belangrijke rol in de film INTO THE WILD. Ooit achtergelaten in de wildernis van Alaska door mijnwerkers nadat de as was gebroken fungeerde de uit 1946 daterende Fairbanks City Transit System Bus 142 sindsdien als schuilplaats voor jagers en opzichters. De bus werd wereldwijd bekend nadat Christopher McCandles hier vier maanden verbleef.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de laatste twee jaar van zijn leven waarin Christopher McCandles (Emile Hirsch) na vele omzwervingen door Amerika het eenzame bestaan van Alaska opzoekt. Hij overleed in augustus 1992 en werd twee weken later gevonden in wat hij de “Magic Bus” noemde. Waarschijnlijk is ondervoeding, in combinatie met het eten van een giftige plant of schimmel, hem fataal geworden.

Into the Wild, 2:16:23
Uit respect voor de familie McCandles en omdat de bus zo afgelegen ligt aan de moeilijk begaanbare en soms zeer gevaarlijke Stampede Trail werd voor de film een replica van de bus gemaakt. Hiervoor werden onderdelen van twee bussen uit de jaren ’40 met elkaar gecombineerd. Op deze manier kon er ook makkelijker in de bus gefilmd worden, bijvoorbeeld door een onderdeel los te halen.

De opnamen vonden plaats in de buurt van het dorp Cantwell. Tijdens ons bezoek aan Alaska passeerden we Cantwell maar omdat het die dag zeer slecht weer was hebben we niet gezocht naar de locaties.

Ongeveer 60 kilometer ten noorden van Cantwell ligt het plaatsje Healy. Hier begint ook de Stampede Road die uiteindelijk overgaat in de Stampede Trail. Het straatnaambordje is ook in de film te zien. Het bordje dat wij gezien hebben is niet dezelfde. Het is sinds de opnamen in 2006 wellicht vervangen, waarschijnlijker is dat voor de film een ander bordje aan dezelfde weg gefilmd is.

Into the Wild, 0:02:53
Stampede Road, Healy, 14 juli 2015


'Magic Bus', Healy, 14 juli 2015
De filmbus werd na afloop van de opnamen gekocht door Jason Motyka, eigenaar van 49th State Brewing Company, een restaurant met als specialiteit bier. Het ligt aan de George Parks Highway, ter hoogte van mijl 248.4.
De bus staat links van de ingang en kan gratis bezocht worden. In de bus zelf is een kleine tentoonstelling te zien over Christopher McCandles aan de hand van ansichtenkaarten die hij verstuurde, dagboekaantekeningen en foto’s die op zijn camera zijn gevonden. Let ook op de originele wegwijzer naast de bus.


Into the Wild, 2:00:07
'Magic Bus', 49th State Brewing Company, Healy, 14 juli 2015
Into the Wild, 0:11:59
'Magic Bus', 49th State Brewing Company, Healy, 14 juli 2015
Into the Wild, 1:44:01
'Magic Bus', 49th State Brewing Company, Healy, 14 juli 2015

De foto waarop hij lachend voor de bus zit is ook in de film te zien. Regisseur Sean Penn recreëerde de scène en wilde de film graag eindigen met deze foto. Hij kreeg hiervoor toestemming van de familie.

Into the Wild, 2:16:49 (zelfportret Christopher McCandles)
Into the Wild, 1:43:27
'Magic Bus', 49th State Brewing Company, Healy, 14 juli 2015

Healy ligt aan het Denali National Park and Preserve, een prachtig natuurgebied dat voor het grootste gedeelte alleen per bus bezocht kan worden. De kans om dieren in het wild te zien is groot. Tijdens ons bezoek zagen we onder meer beren, elanden, rendieren, eekhoorns en roofvogels. Het nationale park dankt zijn naam aan de Denali, ook bekend als Mount McKinley, de hoogste berg van Noord Amerika. De berg is ook even in de film te zien als McCandles wil terugkeren naar de bewoonde wereld.

Into the Wild, 1:44:33
Denali National Park, 15 juli 2015

De film laat veel van de natuur zien, waaronder een hommel op een wilgenroosje. In de zomer kleurt Alaska lilapaars wanneer deze plant overal uitbundig bloeit, mede doordat het ’s nachts niet donker wordt. Het was dan ook niet moeilijk een foto te maken met een hommel. De Engelse naam, fireweed, verwijst naar het feit dat de plant als eerste groeit op plaatsen waar een bosbrand is geweest. Ook veelvoorkomend en in de film te zien is de grassoort kwispelgerst (Engelse naam: foxtail barley).

Into the Wild, 1:42:59
Wilgenroosje met hommel, Denali National Park, 15 juli 2015
Into the Wild, 1:21:37
Kwispelgerst, Denali Borough, 16 juli 2015

Screenshots © Paramount Vantage/River Road Entertainment 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten