maandag 31 augustus 2015

Glenfinnan Viaduct, Schotland


   
Net als in de eerste film reizen Harry Potter en zijn studiegenoten in HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS (Nederlandse titel: Harry Potter en de Geheime Kamer) van Londen naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus.

Harry Potter and the Chamber of Secrets, 0:25:19
Harry Potter (Daniel Radcliffe) en Ron Wemel (Rupert Grint) missen de trein. Ze proberen de trein in te halen met de auto van Rons vader Arthur (Mark Williams). Deze Ford Anglia is door hem betoverd en kan daardoor vliegen en is onzichtbaar. In het begin lijkt alles goed te gaan. Het spoor waar de trein rijdt is snel gevonden, totdat de auto bijna wordt aangereden door de Zweinsteinexpress. Harry valt uit de auto maar kan zich nog net vastgrijpen en terug in de auto klimmen.

Deze scène speelt zich af op het Glenfinnan Viaduct, gelegen in het westelijke deel van de Schotse hooglanden aan de A830. Het viaduct is ontworpen voor de West Highland Railway en werd na een bouwperiode van vier jaar geopend op 1 april 1901. De 21 bogen zijn gemaakt van massief beton en dragen een enkele spoorbaan. Het viaduct is 30 meter hoog en 380 meter lang. De scènes met de vliegende auto werden gefilmd in het najaar van 2001 en later gecombineerd met beelden gefilmd op de locatie. Omdat er geen sneeuw meer ligt en het landschap groen is zijn deze opnamen waarschijnlijk gemaakt in het voorjaar of de zomer van 2002.

Harry Potter and the Chamber of Secrets, 0:24:31
Glenfinnan Viaduct, 5 augustus 2011
Harry Potter and the Chamber of Secrets, 0:24:59
Glenfinnan Viaduct, 5 augustus 2011

Het Glenfinnan Viaduct staat ook op het Schotse bankbiljet van £ 10. Niet in de film maar wel op het biljet is ook het nabijgelegen Glenfinnan Monument te zien, een toren opgericht in 1815 ter nagedachtenis aan de plaats waar prins Charles Edward Stuart, alias Bonnie Prince Charlie, op 19 augustus 1745 zijn Koninklijke vaandel hees om de Britse troon op te eisen voor de Stuarts. Bovenop staat een naamloze Hooglander, uitkijkend over Loch Shiel.

Glenfinnan Monument, 5 augustus 2011
   
In de derde film, HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN (Nederlandse titel: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban) uit 2004, reist Harry Potter aan het begin van zijn derde schooljaar opnieuw met  de Zweinsteinexpress en ook nu wordt het Glenfinnan Viaduct gepasseerd. De sfeer is grimmiger dan in de eerdere twee films.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 0:17:42
Sirius Zwarts (Gary Oldman) is ontsnapt uit de gevangenis Azkaban en zou het op Harry hebben voorzien. Hij wordt gezocht door de dementors, bewakers van de gevangenis. Deze zwarte wezens zijn in staat om alle levenslust van mensen weg te nemen, wat een van hen ook bijna doet als de dementors de trein doorzoeken en op Harry stuiten. De nieuwe leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten, Remus Lupos (David Thewlis), weet de aanval te verijdelen.

Tijdens deze scène is het noodweer bovenop het Glenfinnan Viaduct, dat even in beeld komt als de trein wordt stilgezet. Op de achtergrond zijn de bergen te zien die het Loch Shiel omsluiten. Behalve moderne treinen rijdt in de zomermaanden ook een stoomtrein, The Jacobite, van Fort William naar Mallaig. Dit is dezelfde route als in de Harry Potter-films. De spoorwegmaatschappij heeft hier aan de productie meegewerkt door een locomotief met treinstel beschikbaar te stellen als Zweinsteinexpress.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 0:20:39
Loch Shiel, 5 augustus 2011
Glenfinnan Viaduct, 5 augustus 2011

Het meer Loch Shiel is later in de film nogmaals te zien als Harry Potter er overheen vliegt op de rug van Scheurbek de hippogrief, een fabeldier.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 0:36:38
Loch Shiel, 5 augustus 2011     
Het Toverschool Toernooi staat centraal in HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE (Nederlandse titel: Harry Potter en de Vuurbeker) uit 2005. Nadat hij samen met de familie Wemel het wereldkampioenschap zwerkbal heeft bijgewoond neemt Harry opnieuw de Zweinsteinexpress om naar school te gaan.

Harry Potter and the Goblet of Fire, 0:32:03
Aan het toernooi doen de drie toverscholen mee, naast Zweinstein zijn dat Beauxbatons en Klammfels. Leerlingen die mee willen kunnen doen kunnen hun naam op een briefje schrijven en deponeren in de magische Vuurbeker die vervolgens de uiteindelijke kandidaten kiest, een deelnemer voor iedere school. Als er drie vertegenwoordigers zijn gekozen komt onverwachts de naam van Harry ook uit de Vuurbeker, ondanks dat hij eigenlijk te jong is voor deelname.

Voor de laatste maal in de filmcyclus is te zien hoe de Zweinsteinexpress bij het vallen van de avond over het Glenfinnan Viaduct rijdt. Net als tijdens ons bezoek is de locomotief zwart, in de tweede film was de locomotief nog rood. Het fraaie shot van het viaduct met op de achtergrond het Loch Shiel laat in de verte ook Zweinstein zien, helaas staat er in werkelijkheid geen kasteel.

Harry Potter and the Goblet of Fire, 0:15:27
Glenfinnan Viaduct, 5 augustus 2011
Harry Potter and the Goblet of Fire, 0:15:31
Loch Shiel, 5 augustus 2011

Screenshots © Warner Bros.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten