zondag 8 februari 2015

Amsterdam, Nederland

     
Om een wereldwijde diamantensmokkel te onderzoeken reist James Bond (Sean Connery) in DIAMONDS ARE FOREVER naar Amsterdam. Hij doet zich voor als smokkelaar Peter Franks (Joe Robinson) en leert zo diens contactpersoon Tiffany Case (Jill St. John) kennen. Het verblijf van James Bond in Nederland is kort, in de film duurt zijn bezoek minder dan tien minuten.

Leidsch Dagblad, 7 juli 1971
Toen in april 1971 bekend werd dat er in Amsterdam filmopnamen gemaakt zouden worden was dit was groot nieuws in de Nederlandse pers, mede doordat Sean Connery terug zou keren als James Bond. Hij verbleef in het Esso Motorhotel aan de De Boelelaan, tegenwoordig Holiday Inn. Er waren geruchten dat James Bond bij een gevecht in de grachten zou vallen en dat er ook op vliegveld Schiphol gefilmd zou worden, dit bleek niet waar te zijn.

Er werd gefilmd op 3 juli 1971 en men had geluk want na dagen met regen was eindelijk de zon gaan schijnen. Naast een filmcrew van meer dan 50 Britten waren er 25 Nederlandse figuranten aanwezig en een Nederlandse productieleider, Jos van Weeren. Het nieuwsgierige publiek was teleurgesteld omdat er weinig actie te zien was en er geen enkel schot werd gelost.

De opnamen gingen van start bij de Magere Brug, een van de bekendste locaties in Amsterdam. Op het moment dat een rondvaartboot onder de brug vaart zien passagiers hoe de politie het lichaam van mevrouw Whistler (Margaret Lacey) uit het water haalt. Stuntman Malcolm Weaver moest vier keer opnieuw de Amstel in en de rondvaartboot moest telkens terug voordat regisseur Guy Hamilton tevreden was. De brug is in de loop der jaren nauwelijks veranderd, van de grachtenhuizen is het derde pand van links op de eerste foto vervangen door een nieuw gebouw.

Diamonds are Forever, 0:16:20
Amstel, Amsterdam, 31 januari 2015
Diamonds are Forever, 0:16:26
Magere Brug, Amsterdam, 31 januari 2015

Op de brug staan de heren Kidd (Putter Smith) en Wint (Bruce Glover) die de dood van mevrouw Whistler op hun geweten hebben terwijl op de achtergrond de gele Triumph Stag van James Bond komt aangereden.

Diamonds are Forever, 0:16:54
Magere Brug, Amsterdam, 31 januari 2015

Via de Keizersgracht rijdt James Bond de Reguliersgracht op en belt aan bij nummer 36, het huis waar Tiffany Case woont. Waarom voor dit huis is gekozen is niet bekend, destijds was het eigendom van de eigenaar van het Amstel Hotel. Aan het huis is weinig veranderd, de witte stenen zijn donkergrijs geschilderd. Binnen is niet gefilmd, alle interieuropnamen vonden in de studio plaats.

Diamonds are Forever, 0:17:07
Reguliersgracht, Amsterdam, 31 januari 2015
Diamonds are Forever, 0:17:15
Reguliersgracht, Amsterdam, 31 januari 2015
Diamonds are Forever, 0:17:21
Reguliersgracht 36, Amsterdam, 31 januari 2015

’s Avonds belt de echte Peter Franks aan. James Bond wacht hem op voor nummer 34. Toen we van dit huis een foto maakte kwam een van de bewoners naar buiten om te vertellen dat we het verkeerde huis fotografeerde, niet wetende dat zijn huis ook even in de film te zien is. Het is een studentenhuis en dat was het ook tijdens de Tweede Wereldoorlog toen er onderduikers verborgen werden. Een steen in de muur herinnert hier nog aan.

Diamonds are Forever, 0:21:49
Reguliersgracht 34, Amsterdam, 31 januari 2015

Het Polygoonjournaal, dat in de bioscopen werd vertoond, maakte een kort verslag van de opnamen bij de Magere Brug.Voor het programma Avroscoop, uitgezonden op 20 december 1971, maakte Simon van Collem destijds een reportage over de film en interviewde Sean Connery. Het werd als ‘Bond in Amsterdam’ nogmaals uitgezonden toen Diamonds are Forever voor het eerst op de Nederlandse televisie werd uitgezonden op 4 april 1992.Screenshots © EON Productions
Krantenpagina © Leidsch Dagblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten