zondag 10 augustus 2014

Mondsee, Oostenrijk

       
De opnamen voor THE SOUND OF MUSIC vonden, behalve in de filmstudio’s in Hollywood, plaats in en om Salzburg in Oostenrijk in het voorjaar en de zomer van 1964. De populariteit van de film heeft ervoor gezorgd dat sinds het einde van de jaren ’60 er bustours worden georganiseerd die langs locaties uit de film gaan. In de Duitstalige landen, met name Oostenrijk, hebben de film en de musical waarop de film gebaseerd is nooit succes gehad. Oostenrijkers herkennen zich niet in het beeld dat van hun land wordt gegeven, het is voor hen importfolklore zoals het jongetje met zijn vinger in de dijk een Amerikaans verhaal is waar Nederlanders weinig affiniteit mee hebben.

Film en musical zijn wel gebaseerd op de autobiografie van Maria von Trapp, een non die uit het klooster trad om gouvernante te worden van het gezin van een kapitein. Richard Rodgers en Oscar Hammerstein veranderden diverse elementen aan het verhaal voor hun musical, net als Ernest Lehman deed met het filmverhaal.

Salzburg, 8 juli 2014
Omdat het oude centrum van Salzburg niet geschikt is voor bussen bezoekt de tour voornamelijk plaatsen buiten de stad. Er zijn verschillende organisaties die deze tour aanbieden, allemaal Engelstalig. Passagiers op de bustour zijn voornamelijk Amerikanen en Japanners. We hadden gekozen voor een tour in de ochtend zodat we ’s middags zelf locaties in Salzburg konden bezoeken.

Onze gids sprak de passagiers toe alsof ze met vijfjarige kleuters te maken had. Ook werd iedereen geacht mee te zingen en -jodelen met liedjes die in de bus gedraaid werden.

De eerste stop was bij Schloss Leopoldskron. Dit rococopaleis uit 1736 bevindt zich buiten het centrum van Salzburg en werd gekozen vanwege het terras aan de achterzijde dat aan het meer Leopoldskroner Weiher ligt. Verschillende scènes spelen zich af op het terras en Maria (Julie Andrews) en de kinderen vallen in het water tijdens een boottochtje. Het paleis is tegenwoordig een hotel en conferentieoord en alleen toegankelijk voor gasten. De bus stopte aan de andere zijde van het meer, zodat het alleen van een afstand te zien is.

The Sound of Music, 1:01:25
Schloss Leopoldskron, 8 juli 2014
The Sound of Music, 1:09:19
Schloss Leopoldskron, 8 juli 2014

Uit het audiocommentaar van regisseur Robert Wise op de dvd blijkt dat, in tegenstelling wat onze gids en de website van het paleis beweren, hier niet gefilmd werd omdat er geen toestemming voor werd gegeven. In plaats daarvan werd het terras, inclusief hekwerk en beelden van de zeepaarden, nagebouwd in de aangrenzende tuin van Bertelsmann. Dit huis ligt vanaf het meer gezien links van Leopoldskron.

Bertelsmann en Schloss Leopoldskron, 8 juli 2014

In de tuin van Bertelsmann werd speciaal voor de film ook een prieel gebouwd. Het is goed te zien tijdens het nummer ‘Sixteen going on seventeen’ en als Maria en de kapitein (Christopher Plummer) elkaar kussen. Deze scènes werden echter opgenomen in Hollywood waar een grotere versie van het prieel werd gebouwd zodat er makkelijker gefilmd kon worden.

The Sound of Music, 0:34:22
The Sound of Music, 2:12:09

Het prieel dat in Salzburg werd gebouwd is twee keer in de film te zien, op de achtergrond met de kapitein en de barones (Eleanor Parker) op de voorgrond. Na de opnamen werd het aan de stad geschonken. Omdat de bewoners van Bertelsmann regelmatig werden gestoord door toeristen die over hekken klommen om het van dichtbij te kunnen zien werd het in 1991 gerestaureerd en verplaatst naar het nabijgelegen Schlosspark Hellbrun, de tweede stop van de bustour. De deur van het prieel zit op slot omdat men bang is dat toeristen net als Liesl (Charmian Carr) in de film over de banken willen lopen en zich daarbij zouden kunnen bezeren.

The Sound of Music, 1:04:02
The Sound of Music, 1:50:07
Schlosspark Hellbrun, 8 juli 2014

Op weg naar Mondsee werd een derde stop gemaakt bij het plaatsje Sankt Gilgen aan het Wolfgangmeer. In de film is het even te zien aan het begin als er beelden vanuit de lucht te zien zijn van Oostenrijk en Duitsland. De moeder van Wolfgang Amadeus Mozart is in Sankt Gilgen geboren en volgens onze gids heeft zij haar zoon naar het meer genoemd. Wie echter een beetje rondkijkt op internet leest dat het meer in de achttiende eeuw vooral bekend was onder de naam Abersee en dat Mozart naar zijn grootvader is vernoemd.

The Sound of Music, 0:01:54
Sankt Gilgen, 8 juli 2014

De laatste stop was bij de basiliek St. Michael in Mondsee waar het huwelijk van Maria en de kapitein werd opgenomen. Voor deze locatie werd destijds onder meer gekozen omdat er toestemming werd gegeven om binnen te filmen. De buitenkant van de kerk is echter niet in de film te zien.

St. Michael, Mondsee, 8 juli 2014

Het interieur van de kerk is sinds de film nauwelijks veranderd, zoals het orgel en het barokke hoofdaltaar dat gemaakt werd door Meinrad Guggenbichler aan het einde van de zeventiende eeuw. De huwelijksceremonie werd bij daglicht gefilmd, maar voor de film werden de glas-in-lood ramen afgedekt.

The Sound of Music, 2:13:47
Orgel St. Michael, Mondsee, 8 juli 2014
The Sound of Music, 2:14:27
Hoofdaltaar St. Michael, Mondsee, 8 juli 2014
The Sound of Music, 2:16:17
Hoofdaltaar St. Michael, Mondsee, 8 juli 2014
The Sound of Music, 2:16:22
Hoofdaltaar St. Michael, Mondsee, 8 juli 2014

De plek waar Maria afscheid neemt van de nonnen die achter een hek blijven staan leek in eerste instantie niet in de kerk te vinden. Op de achtergrond is het schilderij ‘De geboorte van Jezus’ te zien van Jacob Zanusi uit 1742. Dit schilderij maakt onderdeel uit van een altaar dat zich rechts van het hoofdaltaar in de kerk vindt. Voor deze scène werden dus een hek en enkele extra decorstukken voor het schilderij geplaatst zodat het een afgesloten kapel lijkt.

The Sound of Music, 2:14:00
'De geboorte van Jezus' St. Michael, Mondsee, 8 juli 2014
The Sound of Music, 2:15:45
'De geboorte van Jezus' St. Michael, Mondsee, 8 juli 2014

Als Maria naar het hoofdaltaar loopt passeert ze het altaar met schilderij van Sint Wolfgang, patroonheilige van de zieken in Mondsee. Het altaar werd gemaakt door Meinrad Guggenbichler tussen 1679 en 1681. Hij heeft zichzelf waarschijnlijk ook op het schilderij afgebeeld: geheel links, de toeschouwer aankijkend.

The Sound of Music, 2:15:17
St. Wolfgangaltaar, St. Michael, Mondsee, 8 juli 2014

Net als Salzburg is Mondsee, met name de basiliek, populair onder toeristen dankzij de film. In de kerk bevindt zich ook een souvenirwinkeltje waar onder meer onderstaande ansichtkaart van de opnamen te koop is. Op de middelste foto is het hek te zien voor het altaar met ‘De geboorte van Jezus’.Screenshots © 20th Century Fox

Geen opmerkingen:

Een reactie posten