15 september 2024

Skellig Michael, Ierland




 
Aan het einde van THE FORCE AWAKENS, het eerste deel uit de derde Star Wars trilogie en episode 7 van de gehele reeks, gaat Rey (Daisy Ridley) op zoek naar Luke Skywalker (Mark Hamill). De jonge verzetsstrijder hoopt van hem een opleiding tot Jedi-meester te krijgen. Samen met Chewbacca (Peter Mayhew/Joonas Suotamo) en R2-D2 (Kenny Baker) reist Rey in het ruimteschip Millennium Falcon naar de oceaanplaneet Ahch-To.

The Force Awakens, 0:16:36
Luke Skywalker leidt hier een teruggetrokken leven op een eiland. Deze slotscène werd gefilmd op Skellig Michael, een eiland met twee rotspunten in de Atlantische Oceaan op ongeveer 12 kilometer van het vasteland van Ierland. In plaats van de planeet in een studio met digitale effecten te creëren gaf regisseur J.J. Abrams de voorkeur aan bestaande locaties, net als in de originele films. De complete draaiperiode van de film was van 16 mei tot en met 3 november 2014.

Naast Ierland werd er gefilmd in Groot Brittannië, de Verenigde Arabische Emiraten en IJsland. De opnamen op Skellig Michael begonnen op 28 juli en zouden drie dagen duren. Het eiland is onbewoond en van mei tot en met september toegankelijk voor bezoekers, afhankelijk van de weersomstandigheden. Sinds 1996 staat Skellig Michael op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Er zijn verschillende rederijen die boottochten aanbieden vanuit Portmagee en Coarha More.  

Kerry Cliffs, 7 juli 2024
Het aantal bezoekers per dag is beperkt dus reserveren is noodzakelijk. Wij gingen met The Skellig Experience. Dit scheepvaartbedrijf heeft ook een bezoekerscentrum wat de moeite waard is, helaas zonder informatie over Star Wars. Er zijn geen voorzieningen aan boord of op het eiland maar bij O’Connells Foodstore in Portmagee kan de dag voor vertrek een lunchpakket worden besteld. De boottocht duurt ongeveer een uur.

De dag voor het bezoek aan Skellig Michael hebben we het eiland al zien liggen vanaf de Kerry Cliffs. Deze kliffen liggen op ongeveer 3 kilometer van Port Magee en bieden een spectaculair uitzicht over de oceaan. Het is privéterrein maar toegankelijk voor publiek tegen een vergoeding van € 5,- per persoon. Het zicht op het eiland komt overeen met het moment waarop de Millennium Falcon arriveert. Naast Skellig Michael ligt het kleinere Little Skellig dat niet bezocht kan worden.

The Force Awakens, 2:04:38
Skellig eilanden, 7 juli 2024

De boot arriveert aan de noordoostkant van het eiland. Zoals de paarse lijn op het kaartje aangeeft wandelen bezoekers naar de zuidkant om vervolgens via trappen naar boven te lopen. Hier bevindt zich een kloosterdorpje dat ergens tussen de 6e en 8e eeuw werd gesticht door een kleine groep monniken. Met weinig voedselvoorzieningen en soms barre weersomstandigheden moeten zij een spartaans leven hebben geleid.

Plattegrond Skellig Michael

De monniken legden ook de trappen aan die een uitdaging vormen voor de bezoekers. De onregelmatige treden zijn platte stenen of uitgehakt in de rotsen, zonder enig houvast. In de film loopt Rey aan de noordkant naar boven terwijl Chewbacca en R2-D2 bij het ruimteschip achterblijven.

The Force Awakens, 2:05:02
Skellig Michael, 8 juli 2024

Als Rey haar tocht naar boven vervolgt is op de achtergrond opnieuw Little Skellig te zien. De horizon is digitaal aangepast.

The Force Awakens, 2:05:34
Skellig Michael, 8 juli 2024

De film eindigt met de ontmoeting van Rey met Luke Skywalker. Deze scène werd gefilmd op Christ’s Saddle, een deel van het eiland dat halverwege de klim naar boven ligt. Het gedeelte waar acteurs staan is echter niet toegankelijk voor publiek en afgeschermd met een hek.

The Force Awakens, 2:06:02
Christ's Saddle, Skellig Michael, 8 juli 2024






 
In THE LAST JEDI, het tweede deel uit de derde Star Wars trilogie en episode 8 van de gehele reeks, lukt het Rey om Luke Skywalker over te halen om haar drie lessen te geven. Voor deze scènes keerde de productie voor vijf dagen terug naar Skellig Michael.

Skellig Michael, 8 juli 2024
Omdat episode 8 verder gaat waar episode 7 ophoudt en filmen op het rotseiland geen gemakkelijke onderneming is verbaasde me het toen een gids vertelde dat de opnamen voor beide films niet tegelijk zijn gemaakt. Een reden zou kunnen zijn dat Rian Johnson de regie overnam van J.J. Abrams. De opnamen op Skellig Michael zouden op 14 september 2015 beginnen maar moesten vanwege het slechte weer een dag worden uitgesteld.

Van 15 februari tot en met 22 juli 2016 werd de rest van de film opgenomen. Naast de Pinewood Studio’s in Engeland waren er opnamen op locatie in Kroatië, IJsland, Bolivia en het vasteland van Ierland. Niet alle scènes die zich op het eiland afspelen waar Luke zich schuilhoudt werden hier opgenomen. Volgens de gids was Joonas Suotamo als Chewbacca nooit op Skellig Michael. Het kloosterdorpje met de gebouwtjes in de vorm van een bijenkorf werden nagebouwd op het schiereiland Dingle.

The Last Jedi, 0:20:44
Skellig Michael, 8 juli 2024

Het moment waarop Rey en Luke elkaar ontmoeten werd dus twee keer gefilmd. Tussen beide opnamen, in juli 2014 en september 2015, zat een ruim een jaar.

The Last Jedi, 0:14:20
Christ's Saddle, Skellig Michael, 8 juli 2024

Van april tot en met juli komen duizenden papegaaiduikers naar Skellig Michael om te broeden. De vogels zijn niet bang voor mensen en waren makkelijk te fotograferen. In plaats van de papegaaiduikers digitaal te verwijderen kwam Rian Johnson op het idee om ze te vervangen door een zelfbedacht dier, de porg. Dit snavelloos zeevogeltje leeft op Ahch-To en werd ontworpen door Jake Lunt Davies.

The Last Jedi, 0:15:37
Papegaaiduikers, Skellig Michael, 8 juli 2024

Wanneer je omhoog loopt kom je al snel bij een rots die bekend staat als Wailing Woman, vanaf de trappen gezien lijkt het op een wenende vrouw. In de film oefent Rey hier met het lichtzwaard van Luke die haar van een afstand gadeslaat. Op de vierde foto is ook een helipad te zien. De kapitein die ons naar Skellig Michael bracht vertelde ons dat de filmsterren per helikopter naar het eiland kwamen, de andere leden van de filmploeg kwamen per boot.

The Last Jedi, 0:57:46
Wailing Woman, Skellig Michael, 8 juli 2024
The Last Jedi, 0:57:51
Wailing Woman, Skellig Michael, 8 juli 2024
The Last Jedi, 0:58:12
Skellig Michael, 8 juli 2024
The Last Jedi, 0:58:26
Skellig Michael, 8 juli 2024
The Last Jedi, 0:58:55
Wailing Woman, Skellig Michael, 8 juli 2024

Screenshots © Lucasfilm Ltd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten