15 maart 2024

Los Angeles CA, USA





 
Het gebeurt niet vaak dat een filmlocatie in de titel genoemd wordt. Dat is het geval bij LA LA LAND, Los Angeles wordt vaak afgekort tot LA. De hele film is in deze stad of in een van de voorsteden opgenomen. Het ‘la la’ uit de titel is ook een verwijzing naar muziek, de film zit vol met liedjes.

La La Land, 0:36:09
De film volgt de levens van Mia Dolan (Emma Stone), een serveerster die hoopt te worden ontdekt als actrice, en Sebastian Wilder (Ryan Gosling), een jazzpianist. Na een paar toevallige ontmoetingen worden ze verliefd maar hun relatie houdt geen stand. Dit is de derde film waarin Emma Stone en Ryan Gosling samen te zien zijn, na Crazy, Stupid, Love (2011) en Gangster Squad (2013). De opnamen begonnen op 10 augustus 2015. Er zouden slechts 40 draaidagen zijn geweest.

Dat is bijzonder omdat er op meer dan 50 plaatsen werd gefilmd. Op zoek naar filmlocaties in Los Angeles had ik La La Land eigenlijk niet uitgekozen maar het toeval wil dat we op vier plaatsen zijn geweest waar deze film is opgenomen.

Als Mia na een feestje naar huis wil rijden is haar auto weggesleept. Ze besluit te gaan lopen. Onderweg passeert ze de muurschildering “You are the star” aan Wilcox Avenue, op de hoek met Hollywood Boulevard. Thomas Suriya, geen professioneel kunstenaar, maakte in 1983 op verzoek van een vriend de muurschildering. Hij portretteerde 71 filmsterren, zittend in een bioscoopzaal. Ze kijken naar het filmdoek maar eigenlijk naar de toeschouwer die nu de ster is. Sommigen acteurs zijn afgebeeld als een filmpersonage, zoals James Dean als Jim Stark in Rebel without a Cause. Later in de film gaan Mia en Sebastian naar een voorstelling van deze filmklassieker. In de loop der jaren heeft de muurschildering te lijden gehad onder weersinvloeden, graffiti en beschadigingen. Thomas Suriya heeft in 2007 zelf zijn schildering gerestaureerd. Helaas is dat nu weer hard nodig, “You are the star” verkeerd in slechte staat.

La La Land, 0:16:03
"You are the star", Wilcox Avenue, Los Angeles, 20 juli 2023
La La Land, 0:16:08
"You are the star", Wilcox Avenue, Los Angeles, 20 juli 2023
La La Land, 0:16:11
"You are the star", Wilcox Avenue, Los Angeles, 20 juli 2023
La La Land, 0:16:48
"You are the star", Wilcox Avenue, Los Angeles, 20 juli 2023

Mia werkt in koffiebar Sur Le Lot op het terrein van de Warner Bros. Studio's in Burbank (Los Angeles County). In werkelijkheid is dit French Street, een deel van het permanente filmdecor dat telkens opnieuw wordt gebruikt, bijvoorbeeld door het een andere kleur te geven.

La La Land, 0:38:23
French Street, Warner Bros. Studio's, Burbank, 20 juli 2023

Als Sebastian langskomt maken ze een wandeling over het terrein. Mia wijst hem op het raam waar Ingrid Bergman en Humphrey Bogart naar buiten kijken in de film Casablanca. Het raam met de luiken dat in beeld komt is niet het juiste, tegen ons werd verteld dat dit het raam geheel rechts zou moeten zijn.

La La Land, 0:39:35
French Street, Warner Bros. Studio's, Burbank, 20 juli 2023

Als ze verder lopen passeren ze onder andere Stage 17 en Stage 19.
De Warner Bros. Studios kunnen bezocht worden tijdens een Studio Tour, waarbij je onder leiding van een gids in een groep van ongeveer 10 personen over het studioterrein wordt gereden met af en toe een stop. Absoluut de moeite waard!

La La Land, 0:42:23
Warner Bros. Studio's, Burbank, 20 juli 2023

Nadat ze de film Rebel without a Cause hebben gezien bezoeken Mia en Sebastian het Griffith-observatorium, niet toevallig een locatie uit deze film. Deze sterrenwacht en planetarium staat op de berg Hollywood in Griffith Park. Het gebouw werd op 14 mei 1935 geopend en is vernoemd naar Griffith J. Griffith die land en geld schonk om het observatorium te verwezenlijken. In zijn testament bepaalde de kolonel dat de toegang altijd gratis zou moeten zijn en dat is nog steeds het geval. Zoals de foto's laten zien was het tijdens ons bezoek veel drukker dan in de film.

La La Land, 0:54:50
Griffith-observatorium, Los Angeles, 21 juli 2023
La La Land, 0:54:57
Griffith-observatorium, Los Angeles, 21 juli 2023
La La Land, 0:55:34
Griffith-observatorium, Los Angeles, 21 juli 2023

In een scène die minder dan 10 seconden duurt laat Laura (Rosemarie DeWitt), de zus van Sebastian, haar verlovingsring zien. De man naast haar is haar verloofde Harry (Damon Gupton). De vijver waarvoor ze staan ligt in Will Rogers Memorial Park. Het park ligt in Beverly Hills aan 9650 Sunset Boulevard en werd in 1913 geopend. In 1952 werd het vernoemd naar acteur Will Rogers (1879-1935), de eerste ereburgemeester van Beverly Hills.

La La Land, 1:00:20
Will Rogers Memorial Park, Los Angeles, 18 juli 2023

Een uitgebreid overzicht van alle locaties uit de film is te vinden op de website Seeing Stars.

Screenshots © Summit Entertainment
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten