21 januari 2024

Vasquez Rocks CA, USA





 
Het natuurgebied Vasquez Rocks Natural Area ligt bij Agua Dulce, Californië, ten noorden van de stad Los Angeles. De bijzonder rotsformatie ligt op 40 kilometer van de filmstudio’s in Hollywood. Door deze ligging is Vasquez Rocks in de loop der jaren te zien geweest in honderden films, series en muziekvideo’s, met name westerns en sciencefictionproducties, waaronder STAR TREK.

Star Trek, seizoen 1, aflevering 18, 0:37:19
In aflevering 18, “Arena”, van het eerste seizoen van de originele serie wordt kapitein Kirk (William Shatner) gedwongen deel te nemen aan een gevecht op leven en dood. Zijn tegenstander is de kapitein van een ander ruimteschip. Hij is een Gorn, een reptielachtig wezen zonder naam. De andere bemanningsleden van de Enterprise kunnen alleen op afstand meekijken. De aflevering werd in Amerika door NBC voor het eerst uitgezonden op 19 januari 1967. In Nederland was Star Trek vanaf 1971 te zien, eerst bij de VPRO en later bij de NOS.

Ingang Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023
Ik heb niet kunnen achterhalen of “Arena” toen is uitgezonden, wel dat deze aflevering bij de Belgische BRT te zien was op 16 februari 1974. Vasquez Rocks is vernoemd naar Tiburcio Vásquez, een Mexicaanse bandiet die eind 19e eeuw hier actief was. In 1928 was Beyond the Sierras de eerste film die hier werd opgenomen. Het gebied is gratis toegankelijk en makkelijk met de auto te bereiken. Via de Escondido Canyon Road kun je tot vlakbij de rotsen komen. Vasquez Rocks stelt in de aflevering van Star Trek een onbekende, woestijnachtige planeet voor. De opnamen vonden plaats op 9 en 10 november 1966.

Star Trek, seizoen 1, aflevering 18, 0:23:55
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023
Star Trek, seizoen 1, aflevering 18, 0:24:11
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023
Star Trek, seizoen 1, aflevering 18, 0:24:12
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023
Star Trek, seizoen 1, aflevering 18, 0:24:21
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023
Star Trek, seizoen 1, aflevering 18, 0:29:20
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023
Star Trek, seizoen 1, aflevering 18, 0:34:03
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023

Naast “Arena” werden er nog drie delen deels bij Vasquez Rocks opgenomen: aflevering 15, “Shore leave”, en 27, “The alternative factor”, uit het eerste seizoen en aflevering 11 “Friday’s child”, uit het tweede seizoen. In deze afleveringen is de rotsformatie minder prominent te zien.






 
De originele serie werd in 1969 stopgezet wegens tegenvallende kijkcijfers. Doordat herhalingen steeds beter werden bekeken werd er in 1973 een tekenfilmserie gemaakt met de stemmen van de originele acteurs. Dezelfde acteurs keerden ook terug voor de speelfilmversie uit 1979 en de vervolgfilms, waaronder STAR TREK IV: THE VOYAGE HOME.

Star Trek IV: The Voyage Home 0:51:52
In deze film reist de bemanning van de Enterprise terug in de tijd naar het jaar 1986, het jaar waarin de film werd opgenomen en uitgebracht. Ze gaan naar San Francisco met als opdracht twee bultrugwalvissen te vinden en mee te nemen naar de toekomst waar deze diersoort is uitgestorven. Eerder in de film is Vasquez Rocks even te zien als Vulcan, de planeet waar Mr. Spock (Leonard Nimoy) geboren is. Spock is half mens en half Vulcan.

Kapitein Kirk ziet hem vanaf een afstand als hij bovenop één van de rotsen staat en vervolgens wegloopt. Het beklimmen van de rotsen is toegestaan. We zagen tijdens ons bezoek mensen naar de boven lopen maar vanwege de hitte hebben we dat zelf niet gedaan.

Star Trek IV: The Voyage Home 0:08:28
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023






 
Een jaar na de vierde film ging een nieuwe serie van start, STAR TREK: THE NEXT GENERATION. Deze reeks speelt zich ongeveer een eeuw na de originele serie af. Kapitein Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) staat aan het hoofd van een bemanning van een nieuw ruimteschip dat ook Enterprise heet.

Star Trek: The Next Generation, seizoen 3, aflevering 4, 0:00:15
De vierde aflevering van het derde seizoen, “Who watches the watchers”, werd in Amerika door Paramount Television voor het eerst uitgezonden op 16 oktober 1989. In Nederland was deze aflevering te zien bij de KRO op 19 juni 1994. Vasquez Rocks is in dit deel te zien als de planeet Mintaka III waarvan de bevolking doet denken aan de Vulcans. Hun beschaving komt overeen met de Bronstijd op aarde. Nadat één van de bewoners, Liko (Ray Wise), na een ongeval is behandeld aan boord van de Enterprise vertelt hij aan de andere Mintakans dat kapitein Picard een god is.

Twee bemanningsleden van de Enterprise, eerste officier William Riker (Jonathan Frakes) en adviseur Deanna Troi (Marina Sirtis), bezoeken de planeet in vermomming en proberen de bewoners te overtuigen dat dit niet zo is. Als dat gelukt is bezoekt Picard aan het einde van de aflevering zelf de planeet.

Star Trek: The Next Generation, seizoen 3, aflevering 4, 0:42:35
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023

Vasquez Rocks is ook te zien in de vervolgreeksen Star Trek: Voyager (1995-2001, twee afleveringen), Star Trek: Enterprise (2001-2005, één aflevering) en Star Trek: Picard (2020-2023, twee afleveringen).






 
Na tien films gebaseerd op de originele serie en The Next Generation gaat de elfde film, STAR TREK (ook bekend met als ondertitel The Future Begins), over de jonge jaren van kapitein Kirk (Chris Pine) en Mr. Spock (Zachary Quinto).

Star Trek, 1:54:51
In één scène komt de jonge Spock zichzelf op oudere leeftijd tegen, Spock Prime (Leonard Nimoy). De opnamen vonden plaats van 7 november 2007 tot en met 27 maart 2008 op verschillende plaatsen in de staten Utah, Vermont, Alaska en Californië, waaronder Vasquez Rocks. De rotsformatie is opnieuw te zien als Vulcan. Op deze planeet wonen de ouders van Mr. Spock, zijn moeder Amanda (Winona Ryder), een mens, en zijn vader Sarek (Ben Cross), een Vulcan.

Als de Romulan, een vijandig volk, Vulcan aanvallen rent Amanda naar buiten. De grote rots links bestaat echt, de andere rotsen werden digitaal toegevoegd.

Star Trek, 0:44:28
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023

Een scène die de eindmontage niet heeft gehaald maar onder andere op Dailymotion staat, toont de ouders van Spock met hun pasgeboren zoon. Op de achtergrond is dezelfde rots te zien maar zonder digitale toevoegingen.

Star Trek (niet gebruikte scène)
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023








 
Naast de films en series zijn er enkele series die in een aflevering een hommage aan Star Trek brengen. In “Where no fan has gone before”, deel 12 van het vierde seizoen van de animatieserie FUTURAMA, zijn vijf acteurs uit de originele serie en Jonathan Frakes uit The Next Generation te horen.

Futurama, seizoen 4, aflevering 12, 0:10:06
De aflevering werd in Amerika voor het eerst uitgezonden op 21 april 2002 door Fox. In Nederland was de serie te zien bij SBS6 en Net 5 maar ik weet niet wanneer deze aflevering werd uitgezonden. De serie gaat over Philip J. Fry, een pizzabezorger uit New York die op 31 december 1999 wordt ingevroren. Een eeuw later wordt hij ontdooid en ervaart hoe de wereld is veranderd. In deze aflevering komt hij erachter dat Star Trek verboden is nadat het een religie is geweest. De banden met de afleveringen en films bevinden zich op de verboden planeet Omega 3.

Fry weet zijn nieuwe vrienden, de eenogige Leela en de robot Bender, over te halen om de banden te redden. Op Omega 3 aangekomen blijken de acteurs uit de originele serie op de planeet te wonen, ze hebben een nieuw lichaam en eeuwige jeugd gekregen. Ook enkele decors uit de oorspronkelijke serie, waaronder Vasquez Rocks, zijn hier te zien.

Futurama, seizoen 4, aflevering 12, 0:15:22
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023
Futurama, seizoen 4, aflevering 12, 0:16:09
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023






 
In “The Bakersfield Expedition”, de dertiende aflevering van seizoen 6 van THE BIG BANG THEORY, gaan Sheldon (Jim Parsons), Leonard (Johnny Galecki), Howard (Simon Helberg) en Raj (Kunal Nayyar) naar de Bakersfield Comic-Con, een jaarlijkse beurs voor liefhebbers van strips, films en series. De aflevering werd in Amerika op 10 januari 2013 uitgezonden door CBS en in Nederland op 25 februari 2013 door Veronica.

The Big Bang Theory, seizoen 6, aflevering 13, 0:03:41
De komedieserie gaat over vier vrienden die allen voor de technische universiteit Caltech werken. Sheldon en Leonard delen een appartement, tegenover hen woont Penny (Kaley Cuoco), een serveerster met acteerambities. In latere seizoenen worden Amy (Mayim Bialik) en Bernadette (Melissa Rauch) vaste personages. De voorliefde voor sciencefiction, in het bijzonder Star Trek en Star Wars, is een regelmatig terugkerend thema in de serie.

Op weg naar de Bakersfield Comic-Con merkt Raj op dat ze in de buurt zijn van Vasquez Rocks, uiteraard kennen ze de rotsen dankzij Star Trek. Ze besluiten een fotostop te maken om te poseren in hun kostuums uit Star Trek: The Next Generation. Leonard is verkleed als kapitein Picard, Sheldon als Data, Raj als Worf en Howard is een Borg. Terwijl ze foto’s maken wordt hun auto gestolen en kunnen ze niet anders dan in hun kostuums op zoek gaan naar een telefoon. De opnamen werden niet echt bij Vasquez Rocks gemaakt maar in de studio voor een scherm.

The Big Bang Theory, seizoen 6, aflevering 13, 0:08:22
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023
The Big Bang Theory, seizoen 6, aflevering 13, 0:08:28
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023
The Big Bang Theory, seizoen 6, aflevering 13, 0:09:11
Vasquez Rocks Natural Area, 4 juli 2023

Screenshots Star Trek © Paramount
Screenshots Futurama © 20th Century Fox Television
Screenshots The Big Bang Theory © Chuck Lorre Productions/Warner Bros. Television

Geen opmerkingen:

Een reactie posten