14 maart 2022

Parijs, Frankrijk

    
De film MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT is deel zes uit de reeks die in 1996 begon. De films zijn gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de jaren 60 en 70, inclusief de herkenbare titelmuziek van Lalo Schifrin. Deze film werd in 2018 uitgebracht, deel 7 en deel 8 zijn inmiddels aangekondigd voor 2023 en 2024.

Mission: Impossible - Fallout, 0:49:14
Het Impossible Missions Force (IMF), een team geheim agenten onder leiding van Ethan Hunt (Tom Cruise), krijgt de opdracht gestolen plutonium terug te vinden. De eerste poging mislukt en het plutonium komt in handen van een terreurgroep die zichzelf The Apostles noemt. Erika Sloane (Angela Bassett), directeur van de CIA, besluit een eigen agent aan het team toe te voegen, August Walker (Henry Cavill).

Het spoor leidt naar wapenhandelaar Alanna Mitsopolis (Vanessa Kirby), bijgenaamd The White Widow. Zij wil het plutonium ruilen voor Solomon Lane (Sean Harris), voormalig leider van The Apostles die gevangen zit in Parijs.

De opnamen in de Franse hoofdstad begonnen op 8 april 2017 en zouden 36 dagen duren, daarna volgden Groot Brittannië, Noorwegen, Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten en Nieuw Zeeland (zie Milford Sound, Nieuw Zeeland).

Notre-Dame, Parijs, 28 februari 2022
De stad Parijs heeft een eigen bureau, Paris Film Region, voor nationale en internationale filmproducties. Vrijwel dagelijks wordt er in de stad gefilmd. Voor deze film was de hulp van het bureau nodig omdat er op drukbezochte locaties opnamen werden gemaakt, waarvan enkele zeer spectaculair. Het Nederlandse weblog Paris FvdV heeft een uitgebreid overzicht gemaakt van alle filmlocaties waarvan wij een deel hebben bezocht.
 
Bij zonsopgang hebben Sloane en Walker een ontmoeting op een leeg Esplanade du Trocadéro, ongetwijfeld uitgekozen vanwege het fraaie uitzicht op de Eiffeltoren. Het plein wordt omgeven door het Palais de Chaillot dat in 1937 werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. Aan de randen van het plein staan acht vergulde bronzen beelden. Helaas zag het plein er tijdens ons bezoek niet zo mooi uit. Vanwege werkzaamheden stond er een schutting, er waren opdringerige straatverkopers en de beelden zagen er verwaarloosd uit. Ook de Eiffeltoren wordt gerenoveerd. Met het oog op de Olympische Spelen in 2024 zal het bouwwerk geheel geschilderd worden in een okergele 'gouden' kleur.

Mission: Impossible - Fallout, 0:47:02
Esplanade du Trocadéro, Parijs, 2 maart 2022
Mission: Impossible - Fallout, 0:48:52
Palais de Chaillot, Parijs, 2 maart 2022
Mission: Impossible - Fallout, 0:49:09
Gezicht vanaf Esplanade du Trocadéro, Parijs, 2 maart 2022

Hunt en Walker rijden met een vrachtwagen in op het konvooi waarin Lane wordt vervoerd en slaan daarna op de vlucht. Ze rijden de Rue de Nevers in die zo smal is dat de vrachtwagen vast komt te zitten. Omdat het de politie tijd kost om over de vrachtwagen heen te komen hebben Hunt en Walker tijd om op twee klaarstaande motoren weg te rijden. Walker komt op tijd weg maar de motor van Hunt start echter niet direct waarna een achtervolging begint. De Rue des Nevers is kort, in de film is het beeld aangepast zodat het lijkt alsof het een lange steeg is.

Mission: Impossible - Fallout, 0:55:55
Rue de Nevers, Parijs, 3 maart 2022
Mission: Impossible - Fallout, 0:56:21
Rue de Nevers, Parijs, 3 maart 2022
Mission: Impossible - Fallout, 0:56:24
Rue de Nevers, Parijs, 3 maart 2022

De achtervolging gaat via onder andere de Pont Saint-Louis, de Rue Jean du Bellay en de Pont Louis-Philippe naar de Rue des Pyramides. Deze straat is vernoemd naar de Slag bij de Piramiden die in 1798 onder aanvoering van Napoleon plaatsvond bij de piramiden van Gizeh in Egypte.

Mission: Impossible - Fallout, 0:57:51
Rue des Pyramides, Parijs, 3 maart 2022

Via een ondergrondse parkeergarage komt Ethan Hunt op de Avenue de l'Opéra terecht. Via de Rue Louis le Grand rijdt hij opeens in een ander deel van de stad op de Avenue d'Iéna richting de Arc de Triomphe. De triomfboog werd in opdracht van Napoleon gebouwd, maar hij heeft de inhuldiging in 1836 niet meer meegemaakt. Via twee tunnels kunnen voetgangers bij het monument komen dat beklommen kan worden. Het panoramische terras geeft een prachtig uitzicht over de stad, meer informatie op Arc de Triomphe.
Voor de opnamen werd het verkeer op de Place Charles de Gaulle anderhalf uur lang stilgelegd. Omdat Hunt tegen de richting van het verkeer inrijdt werden alle auto's door stuntmensen bestuurd.

Mission: Impossible - Fallout, 0:58:43
Avenue d'Iéna, Parijs, 1 maart 2022
Mission: Impossible - Fallout, 0:58:48
Avenue d'Iéna, Parijs, 1 maart 2022
Mission: Impossible - Fallout, 0:59:00
Arc de Triomphe, Parijs, 1 maart 2022

Het lukt Hunt om uit de handen van de politie te blijven. De ontmoeting met The White Widow vindt plaats aan de Seine onderaan de Quai Saint Michel met op de achtergrond de Petit-Pont en de Notre-Dame. De vroeggotische kathedraal, gebouwd tussen 1163 en 1345, werd op 15 april 2019 door brand getroffen. De restauratiewerkzaamheden zijn nog altijd bezig.

Mission: Impossible - Fallout, 1:10:38
Quai Saint Michel, Parijs, 28 februari 2022

Na afloop van deze ontmoeting loopt Hunt over de Rue de Richelieu ter hoogte van de Place André Malraux. De zuilen maken deel uit van de Salle Richelieu, het theater van de Comédie-Française waarvan de eerste uitvoering hier in 1799 plaatsvond. Aan de linkerkant is een gedenkplaat voor toneelschrijver en acteur Molière te zien.

Mission: Impossible - Fallout, 1:12:39
Rue de Richelieu, Parijs, 3 maart 2022

Screenshots © Paramount Pictures/Skydance Media
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten