6 augustus 2020

Mangawhero Falls, Nieuw Zeeland



 
Voor THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS, de tweede film uit de trilogie, is onder meer gefilmd in het Tongariro National Park. Dit natuurgebied ligt op het Noordereiland en is vooral bekend door de Tongariro Alpine Crossing. Deze wandeltocht door een vulkanisch landschap is ruim 19 kilometer lang, voor wie in een goede conditie is zeker aan te raden.

Mangawhero Falls, Tongariro National Park, 4 januari 2020
In het nationale park bevindt zich Mangawhero Falls, een 28 meter hoge waterval die in de film te zien is als Gollem (Andy Serkis) een vis probeert te vangen. Hij is samen met Frodo (Elijah Wood) en Sam (Sean Astin) op weg naar Mordor. Op de dag dat deze scène gefilmd zou worden, in het najaar van 2000, bleek het onverwachts te hebben gesneeuwd en gevroren. De plaatselijk brandweer werd gevraagd de sneeuw zoveel mogelijk weg te spuiten.

Ook werden de grootste warmtelampen en ventilatoren ingezet om de sneeuw te laten smelten en het riviertje dat naar de waterval leidt te ontdooien. In de documentaire Cameras in Middle-Earth is te zien hoe Andy Serkis in een wetsuit door het ijskoude water kruipt. In de nabewerking vormden zijn bewegingen de basis voor de digitale creatie van Gollem en werd de vis die hij probeert te vangen toegevoegd.

Cameras in Middle-Earth, 00:49:13
In dezelfde documentaire is ook te zien dat de acteurs voor een blauw scherm staan, de achtergrond zou eveneens digitaal worden bewerkt. In de film is van de waterval alleen het riviertje te zien voordat het water naar beneden valt. Met de auto is deze locatie makkelijk te bereiken en vanaf de parkeerplaats is het slechts een paar meter lopen naar de plek waar gefilmd werd. Wie ongeveer 200 meter verder loopt heeft ook uitzicht op de waterval.

Tijdens ons bezoek, in de zomer, stroomde er minder water door Mangawhero River.

The Lord of the Rings: The Two Towers, 1:37:02
Mangawhero Falls, Tongariro National Park, 4 januari 2020
The Lord of the Rings: The Two Towers, 1:37:10
Mangawhero Falls, Tongariro National Park, 4 januari 2020

In de documentaire wordt ook verteld dat Andy Serkis in zijn enthousiasme dicht bij de rand van de waterval kwam. Om te voorkomen dat hij naar beneden zou vallen had regisseur Peter Jackson een paar mensen gevraagd hem tegen te houden als dat nodig mocht zijn. Ook voor dit shot werden de bergen op de achtergrond digitaal toegevoegd.

Cameras in Middle-Earth, 00:49:46
The Lord of the Rings: The Two Towers, 1:37:43
Mangawhero Falls, Tongariro National Park, 4 januari 2020

Voor de screenshots is gebruik gemaakt van de extended dvd-editie.

Screenshots © New Line Cinema/Wingnut Films

Geen opmerkingen:

Een reactie posten