zondag 5 november 2017

Kaua'i HI, USA


  
De eerste film rond de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones, RAIDERS OF THE LOST ARK, begint in 1936 in de jungle van Peru als hij in een oude verlaten tempel een gouden afgodsbeeld ontdekt. Jones weet ternauwernood te ontsnappen aan de valstrikken die in de tempel verborgen zijn.

Raiders of the Lost Ark, 0:07:56
Eenmaal veilig buiten wordt Indiana Jones (Harrison Ford) gedwongen zijn zojuist gevonden schat af te geven aan René Belloq (Paul Freeman), een rivaliserende archeoloog uit Frankrijk. Belloq zet bovendien de lokale bevolking, de Hovito indianen, tegen hem op en Jones moeten rennen voor zijn leven. Deze beginscène werd niet opgenomen in Zuid Amerika maar in Hawaï, op verschillende plekken op het eiland Kaua’i.

De opnamen vonden plaats in september en oktober 1980. Het waren de laatste scènes die voor de film werden opgenomen. De film begint met het logo van filmstudio Paramount dat langzaam overgaat in de Kalalea bergketen. De driehoekige berg in het midden staat onder verschillende namen bekend, waaronder Kalalea Mountain en Anahola Mountain. De oorspronkelijke naam was Mano (Hawaiiaans voor haai) en omdat de vorm ook doet denken aan het profiel van een gorilla kreeg de berg ook de bijnaam Kong Mountain.

Raiders of the Lost Ark, 0:00:07
Raiders of the Lost Ark, 0:00:15
Kalalea Mountain, Kaua'i, 22 juni 2017

Als Indiana Jones voor het eerst in beeld wordt hij van de rug af gezien. Het is niet Harrison Ford maar zijn stand-in Wil Welsh.

Raiders of the Lost Ark, 0:00:27
Kalalea Mountain, Kaua'i, 22 juni 2017

Kipu Ranch, Kaua'i, 23 juni 2017
De scènes nadat Indiana Jones uit de tempel is gekomen bij de waterval, op de vlucht is en uiteindelijk in een watervliegtuig stapt werden gefilmd op de Kipu Ranch. Dit is een boerderij gespecialiseerd in veeteelt maar er worden ook tours over het landgoed aangeboden. Wij kozen voor de Ultimate Ranch Tour waarbij je in terreinwagens over de onverharde wegen rijdt. Helaas was de waterval niet in deze tour opgenomen.

Onze twee gidsen, Robin en Marlon, wisten veel te vertellen over de Kipu Ranch. Toen duidelijk werd dat we op zoek waren naar locaties uit Raiders of the Lost Ark wees Marlon het weiland aan waar Indiana Jones overheen rent, achtervolgt door indianen. Hij stopte zelfs even zodat we foto’s konden maken, terwijl de rest van de groep doorreed.

Raiders of the Lost Ark, 0:11:32
Kipu Ranch, Kaua'i, 23 juni 2017

Kipu Ranch, Kaua'i,
23 juni 2017
Er werd wel een speciale stop gemaakt bij de plek waar het watervliegtuigje op Indiana Jones ligt te wachten. Met hulp van een liaan slingert hij zichzelf het water in, klimt aan boord en weet zo aan de pijlen van de indianen te ontsnappen. De liaan hangt er niet meer maar deelnemers aan de tour kunnen met behulp van een touw de sprong in het water nadoen, wat meerdere mensen ook deden - volwassen mannen werden weer een jongen. Marlon vertelde dat de liaan bevestigd was aan een mangoboom, speciaal voor de film werden enkele takken gekapt. Harrison Ford deed de stunt, die een paar keer opnieuw moest, zelf. Toen hij daarbij licht geblesseerd raakt wilde regisseur Steven Spielberg niet dat hij het nogmaals deed, de persoon die in de film in het water valt is een stuntvrouw.

Raiders of the Lost Ark, 0:11:16
Kipu Ranch, Kaua'i, 23 juni 2017
Raiders of the Lost Ark, 0:11:51
Kipu Ranch, Kaua'i, 23 juni 2017
Raiders of the Lost Ark, 0:11:58
Kipu Ranch, Kaua'i, 23 juni 2017

Behalve van de tourgidsen is informatie over de opnamen van deze film afkomstig uit The New Kaua’i Movie Book: Films made on the Garden Island uit 2015 van Chris Cook.

Screenshots © Paramount Pictures

Geen opmerkingen:

Een reactie posten