donderdag 3 augustus 2017

Basildon Park, Engeland 
In ‘The London Season’, de kerstspecial van het vierde seizoen van DOWNTON ABBEY maakt lady Rose (Lily James) haar opwachting tijdens het debutantenbal op Buckingham Palace. De aflevering speelt zich af in augustus 1923.
 
Acteurs in de Green Drawing Room
De familie Crawley en een deel van het personeel verblijven in Grantham House, hun woning in Londen. Onder de gasten bevinden zich Martha Levinson (Shirley MacLaine), de moeder van lady Cora (Elizabeth McGovern), en haar zoon Harold (Paul Giamatti) die uit Amerika zijn overgekomen. Het huis heet in werkelijkheid Bridgewater House en bevindt aan Cleveland Row in Londen. De interieurscènes werden 65 kilometer van de Britse hoofdstad in februari 2014 opgenomen in Basildon Park.

Dit landhuis in Berkshire werd tussen 1776 en 1783 gebouwd naar een ontwerp van John Carr in opdracht van Sir Francis Sykes. In 1838 werd het huis, dat inmiddels in slechte staat verkeerde, verkocht door de kleinzoon van Sykes.

Basildon Park, 2 mei 2017
Nieuwe eigenaren lukte het niet om de oude glorie te herstellen. Tussen 1910 en 1952 stond Basildon Park zelfs leeg, met uitzondering van beide wereldoorlogen. Lord en lady Iliffe besloten het landhuis van de ondergang te redden en lieten het restaureren en voorzagen het van een belangrijke kunstcollectie. In 1979 werd Basildon Park overgedragen aan de National Trust met de wens dat, hoewel toegankelijk voor publiek, het een woonhuis zou blijven en geen museum van zou worden gemaakt, met suppoosten en naambordjes bij de kunstwerken - een ideale filmlocatie.

In plaats daarvan zijn er gidsen die met veel enthousiasme vertellen over de geschiedenis van een zaal en de tentoongestelde kunstwerken. De National Trust heeft ook een aparte website gemaakt met meer dan 2000 objecten aanwezig in Basildon Park. Tijdens ons bezoek, het laatste van ons verblijf, hadden we eigenlijk te weinig tijd om alles goed te bekijken. De gidsen waren echter goed op de hoogte van de opnamen die voor Downton Abbey zijn gemaakt. Kijk voor meer informatie op de website van Basildon Park, waaronder de mogelijkheid voor een Downton Abbey-tour met een gids.

In de kerstspecial zijn drie kamers op de eerste verdieping en het trappenhuis te zien. Terwijl lord Grantham (Hugh Bonneville) toekijkt loopt Lady Cora de statige trap af. Onderaan de trap staan lady Rose en lady Mary (Michelle Dockery). Van de decoratieve urn op de achtergrond is weinig bekend, de maker is mogelijk James Wyatt.

Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 0:03:14
Basildon Park, 2 mei 2017
Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 0:03:19
Basildon Park, 2 mei 2017
Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 0:03:39
Basildon Park, 2 mei 2017

Verschillende scènes werden opgenomen in de Octagon Drawing Room, de belangrijkste kamer van het huis. Zoals de naam al zegt heeft de kamer acht muren waarvan drie met ramen. Aan de muur hangen schilderijen van Italiaanse meesters, waaronder achttiende-eeuwse portretten van heiligen en evangelisten door Pompeo Batoni. Met enkele grote spiegels zal het voor de cameraploeg nog lastig zijn geweest om buiten beeld te blijven.

Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 0:18:36
Basildon Park, 2 mei 2017
Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 0:49:41
Basildon Park, 2 mei 2017
Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 0:50:00
Basildon Park, 2 mei 2017
Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 0:50:07
Basildon Park, 2 mei 2017
Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 0:57:19
Basildon Park, 2 mei 2017
Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 0:58:04
Basildon Park, 2 mei 2017

De bibliotheek werd gebruikt voor één scène waarin enkele personages een kaartspel spelen.

Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 1:05:27
Basildon Park, 2 mei 2017

De ruimte waar het bal wordt gehouden is in werkelijkheid de Dining Room. Alle voorwerpen, waaronder een lange tafel, moesten voor de opnamen uit de kamer gehaald worden. De gids vertelde ons dat de vloer niet berekend was op een grote mensen inclusief een cameraploeg. De onderliggende kamer werd hiervoor extra gestut door er allerlei voorwerpen tot aan het plafond op te stapelen.

Downton Abbey, seizoen 4, kerstspecial, 1:13:28
Basildon Park, 2 mei 2017

Ook de achtste aflevering van het vijfde seizoen speelt zich af in Grantham House als lady Rose haar verloofde Atticus Aldridge (Matt Barber) aan haar ouders komt voorstellen. Voor deze scène werd opnieuw de Octagon Drawing Room gebruikt.

Downton Abbey, seizoen 5, aflevering 8, 0:18:29
Basildon Park, 2 mei 2017

Aansluitend vindt er een diner plaats in de Dining Room, ditmaal hoefde er weinig te worden versleept of aangepast. De oorspronkelijke wanddecoraties, waaronder panelen, deuren, spiegels en de open haard, werden in 1929 verkocht en bevinden zich nu in het Waldorf Astoria Hotel in New York.

Downton Abbey, seizoen 5, aflevering 8, 0:19:59
Basildon Park, 2 mei 2017

Na het diner worden de gesprekken voortgezet in de Green Drawing Room. De naam is ontleend aan de wanden die bekleed zijn met groen damast, afkomstig van gordijnen uit Englefield House. Op de achtergrond is een gedeelte van het schilderij “Rebecca bij de bron” te zien, een Bijbelse voorstelling geschilderd door Sebastiano Galeotti in ca. 1709. Het is ook te zien op de groepsfoto die gemaakt werd tijdens de kerstspecial (zie boven). Lord en lady Iliffe verwierven het schilderij speciaal voor Basildon Park.

Downton Abbey, seizoen 5, aflevering 8, 0:43:30
Basildon Park, 2 mei 2017

De National Trust heeft ook een video van twee minuten op YouTube geplaatst, "When Downton Abbey came to Basildon Park" en twee 'behind-the-scenes' videos, Preparing Basildon Park for the Downton Abbey Christmas special en Downton Abbey Christmas special at Basildon Park.


Tijdens ons bezoek vonden er ook opnamen plaats in de tuin voor “My friend Jane”, een programma van de BBC over fans van schrijfster Jane Austen. Het werd gemaakt ter gelegenheid van haar 200ste sterfdag en uitgezonden op 17 juli 2017.

Basildon Park, 2 mei 2017

Screenshots en cast foto © Carnival Film & Television

Geen opmerkingen:

Een reactie posten