dinsdag 3 januari 2017

Château de Versailles, Frankrijk
 
De derde film over de belevenissen van Angélique in het Frankrijk van de zeventiende eeuw, ANGÉLIQUE ET LE ROY (Nederlandse titel: Angélique en de Koning) uit 1966, gaat verder waar de tweede film (zie Merveilleuse Angélique) ophoudt. Angélique (Michèle Mercier) wordt opnieuw weduwe als haar man Philippe de Plessis-Bellières (Claude Giraud) sterft tijdens de oorlog met Vlaanderen.

Angélique et le Roy, 0:51:30
Koning Lodewijk XIV (Jacques Toja), de Zonnekoning, stuurt Angélique op een geheime missie om de Perzische ambassadeur (Sami Frey) te overtuigen naar Versailles te komen om een verdrag met Frankrijk te tekenen ten einde de betrekkingen tussen beide landen te verbeteren. Tegelijkertijd gaat aan het Franse hof het gerucht dat Angélique de nieuwe maîtresse van de koning zou zijn, tot ergernis van zijn huidige minnares, Madame de Montespan (Estella Blain).

Net als bij de tweede film werden enkele scènes gefilmd in de tuinen van het kasteel van Versailles, wellicht zijn de opnamen tegelijk gemaakt. Ook nu wandelt de koning met Angélique en zijn gevolg door de tuinen, terwijl de camera van de Latonafontein richting Le Parterre d’Eau gaat, een terras met twee grote rechthoekige vijvers met fonteinen. De huidige inrichting dateert uit 1685.

Angélique et le Roy, 1:00:31
Latonafontein, Château de Versailles, 6 augustus 2016
Angélique et le Roy, 1:00:39
Château de Versailles, 5 augustus 2016
Angélique et le Roy, 1:00:44
Château de Versailles, 5 augustus 2016
Angélique et le Roy, 1:01:00
Château de Versailles, 5 augustus 2016

Tussen 1687 en 1694 werden op de hoeken van de vijvers bronzen beelden van liggende figuren geplaatst die de grote rivieren van Frankrijk verbeelden. In de film is twee maal het beeld "La Seine" op de voorgrond te zien, gemaakt door Balthasar Keller naar een ontwerp van Étienne le Hongre. Het kasteel, op de achtergrond gedeeltelijk zichtbaar, wordt ook weerspiegeld in de vijvers.

Angélique et le Roy, 0:31:21
"La Seine", Château de Versailles, 6 augustus 2016
Angélique et le Roy, 1:09:37
"La Seine", Château de Versailles, 5 augustus 2016
Screenshots © Prodis/KSM
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten