12 augustus 2016

Brugge, België


 
De film THE NUN’S STORY (Nederlandse titel: Zuster Luc) vertelt het verhaal van Gabrielle van der Mal (Audrey Hepburn), een jonge Vlaamse vrouw die eind jaren 20 voor het kloosterleven kiest. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1956 van Kathryn Hulme die zich had laten inspireren door het levensverhaal van Marie Louise Habets.

The Nun's Story, 0:39:50
De buitenopnamen voor de film werden op locatie gemaakt in België en Belgisch-Congo (het huidige Congo-Kinshasa). De interieurscènes werden gefilmd in de studio’s van Cinecittà in Rome waar de voorbereidingen begonnen op 20 januari 1958. In februari en maart van dat jaar werden opnamen gemaakt in Afrika, gevolgd door studio-opnamen in Rome. Tenslotte werd twee weken in juni gefilmd in de Belgische steden Brugge, Brussel, Antwerpen en Aalst.

Tussendoor bezocht Audrey Hepburn Expo 58, de Wereldtentoonstelling in Brussel, de stad waar zij in 1929 was geboren. Tussen 1935 en 1948 woonde ze met haar Nederlandse moeder in Arnhem.

De film begint in Brugge, de stad waar het middeleeuwse centrum grotendeels bewaard is gebleven. Gabrielle staat op de brug tussen de Spinolarei en de Spiegelrei ter hoogte van de Koningstraat. Tijdens de begintitels loopt ze vervolgens langs het water over de Spinolarei. Op de achtergrond is de toren van de Poortersloge aan het Jan van Eyckplein te zien. In de loop der jaren is hier weinig veranderd, al is aan de huidige foto’s te zien dat er regelmatig restauraties en renovaties plaatsvinden.

The Nun's Story, 0:00:18
Brug Spinolarei en Spiegelrei, Brugge, 26 juli 2016
The Nun's Story, 0:00:37
Brug Spinolarei en Spiegelrei, Brugge, 26 juli 2016
The Nun's Story, 0:01:00
Spinolarei, Brugge, 26 juli 2016

Gezicht op Sint-Annarei, Brugge, 25 juli 2016
In de film is niet te zien dat Gabrielle vanaf de brug uitzicht heeft op haar ouderlijk huis, gelegen aan Sint-Annarei 22. De gevel dateert uit de 18de eeuw. Het herenhuis heeft tegenwoordig een beschermde status. In de film is te zien dat de ramen luiken hebben, deze zijn inmiddels verwijderd. De huizen met de trapgevels rechts van het pand zijn nu lichtgrijs geschilderd. Wanneer Gabrielle afscheid neemt van haar familie en omhoog kijkt is op de achtergrond de Spiegelrei te zien.


The Nun's Story, 0:01:25
Sint-Annarei 22, Brugge, 25 juli 2016
The Nun's Story, 0:05:49
Sint-Annarei 22, Brugge, 25 juli 2016
The Nun's Story, 0:06:04
Sint-Annarei, Brugge, 25 juli 2016
The Nun's Story, 0:06:11
Sint-Annarei 22, Brugge, 25 juli 2016

Gabrielle en haar vader, dr. Hubert van der Wal (Dean Jagger), gaan per auto naar het klooster. In werkelijkheid is dit de Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, een religieus hospitaal aan de Potterierei 79, gesticht in de 13de eeuw. Het voormalige hospitaal, tegenwoordig een museum, ligt op loopafstand van de Sint-Annarei. Het is in de loop der jaren nauwelijks veranderd, zelfs de trekbel met het hartvormige handvat is nog dezelfde, alleen de schoorsteen links is verdwenen.

The Nun's Story, 0:06:22
Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, Brugge, 25 juli 2016
The Nun's Story, 0:06:16
Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, Brugge, 25 juli 2016
The Nun's Story, 0:07:22
Ingang Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, Brugge, 25 juli 2016
The Nun's Story, 0:07:25
Ingang Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, Brugge, 25 juli 2016

De Potterierei, de straat waar Gabrielle met haar vader loopt, dankt haar naam aan de vele pottenbakkers die hier ooit gevestigd waren. De panden aan de andere zijde van het water zijn nog altijd dezelfde, al hebben enkele een andere kleur gekregen.

The Nun's Story, 0:06:24
Potterierei, Brugge, 25 juli 2016
The Nun's Story, 0:06:44
Langerei, Brugge, 25 juli 2016

Wanneer zuster Luke terugkeert uit Afrika is de Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie nog eenmaal te zien, ditmaal in de regen, gefilmd vanaf de Langerei, de andere zijde van de gracht. Tijdens ons bezoek in de late namiddag was het weer veel zonniger.

The Nun's Story, 1:56:56
Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, Brugge, 25 juli 2016
The Nun's Story, 1:57:05
Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, Brugge, 25 juli 2016

Audrey Hepburn en Mel Ferrer in Doorn, 1 oktober 1959
Tijdens de opnamen van haar volgende film, The Unforgiven, raakte Audrey Hepburn ernstig gewond na een val van een paard. Marie Louise Habets, de voormalige non op wiens levensverhaal boek en film waren gebaseerd, bood haar hulp aan en heeft haar vier weken verpleegd.
In oktober 1959 keerde Audrey Hepburn terug naar Europa om diverse premières van de film bij te wonen, waaronder op 1 oktober in Amsterdam, 2 oktober in Den Haag en op 15 oktober in Brussel. Tijdens het bezoek aan Nederland onthulde Audrey Hepburn met haar toenmalige echtgenoot Mel Ferrer ook het naambordje van een laan in Doorn die naar haar genoemd was. Vijf jaar eerder had zij een actie geleid voor de bouw van een woon- en werkcentrum voor invalide oud-militairen, uit erkentelijkheid werd de straat naar haar genoemd.

Update 18 maart 2021 Naar aanleiding van een vraag over de filmlocaties in Antwerpen kwam ik erachter dat er nog een locatie in Brugge in de film te zien is, hoewel de scène zich afspeelt in de buurt van Brussel. Zuster Luc wandelt met moeder overste Christophe (Beatrice Straight) over een laan bij het sanatorium waar zij werken. Loes Maveau van City Film Office Brugge herkende de Begijnenvest tussen de Poertoren en Sashuis. Het hek is waarschijnlijk een decorstuk geweest.

The Nun's Story, 1:00:13
The Nun's Story, 1:01:21

Update 20 maart 2021 Gudrun Lemmens, van Visit Bruges (dienst Toerisme Stad Brugge), herkende nog een locatie in Brugge. De ingang van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen is in werkelijkheid de binnenkant van de monumentale ingangspoort aan Oude Zak van het Professor Dr. J. Sebrechtspark. Oorspronkelijk een kloostertuin, van 1928 tot en met 1958 (het jaar waarin de film werd opgenomen) eigendom van chirurg en universiteitsprofessor Joseph Sebrechts (1885-1948) en zijn nabestaanden. Tegenwoordig is het park stadsbezit.

The Nun's Story, 0:46:24

Screenshots © Warner Bros.
Foto Audrey Hepburn en Mel Ferrer © Uitgeverij Spaarnestad
   

5 opmerkingen:

  1. Bedankt voor deze noeste arbeid die je in deze blog hebt gestoken, prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag opmerken dat de drie torens in het begin van de film nadat ze haar eerste stappen als novice had gedaan, komen deze in beeld. Blijken deze van de Belfort uit Aalst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed gezien! Ik heb de scènes teruggekeken en de Belfort in Aalst komt inderdaad tweemaal in beeld als de klokken van het klooster luiden. Dank voor de attendering, ik heb Aalst aan de tekst toegevoegd.

      Verwijderen
    2. Inkort bezoek ik Brugge weer eens en zou ik de locaties zelf eens willen nagaan. Elisabeth de K. vertelde me in een groep op facebook dat vader een kunstenaar was en kennis had met Leon Dieperick, die voor de Nun'Story een schilderij maakte voor de scene wanneer ze het klooster verlaat. De uitgang als ze deze verlaat, komt niet overeen met de werkelijkheid en dat zou betekenen dan het van Eyckplein in de verte mogelijk deze schildering is, wat ikzelf geen duidelijkheid over heb , is hoe ze de mensen in de achtergrond dan toch in beeld hebben gebracht. Zelf heb ik deze Elisabeth opnieuw willen bevragen, maar voorlopig geen reactie.

      Verwijderen