23 december 2016

Château de Versailles, Frankrijk







 
De speelfilm MERVEILLEUSE ANGÉLIQUE (een coproductie tussen Frankrijk, Italië en Duitsland, Nederlandse titel: Angélique, de Weg naar Versailles) uit 1965 is de tweede van vijf films over Angélique de Sancé de Monteloup (Michèle Mercier), de roodharige heldin die zich probeert staande te houden in het Frankrijk van midden zeventiende eeuw. Zoals de Nederlandse titel aangeeft brengen haar belevenissen haar naar het Franse hof in Versailles.

Latonafontein, Château de Versailles, 6 augustus 2016
In de eerste film wordt Angélique tegen haar zin uitgehuwelijkt aan Jeoffrey de Peyrac (Robert Hoessein) maar gaat uiteindelijk van hem houden. Aan het huwelijk komt een einde als hij beschuldigd wordt van tovenarij en geëxecuteerd wordt. Angélique bouwt een nieuw bestaan op. Ze gaat eerst in een herberg werken, daarna in een chocolaterie. Haar neef Philippe de Plessis-Bellières (Claude Giraud) introduceert haar bij Lodewijk XIV (Jacques Toja), de Zonnekoning, in Versailles.

De opnamen van de aankomst van Angélique in Versailles, de slotscène van de film, vonden op locatie plaats in de tuinen van het kasteel van Versailles. Zij arriveert per koets en stapt uit naast het beeld "Gladiateur Mourant Ludovisi" (Stervende gladiator, 1681) van Michel Monier, gebaseerd op een Romeins voorbeeld dat op het terrein van de Villa Ludovisi in Italië was gevonden. De bomen op de achtergrond zijn vervangen door een haag. Angélique loopt vervolgens richting het kasteel waar Philippe haar opwacht.

Merveilleuse Angélique, 1:36:04
Tuinen van Château de Versailles, 5 augustus 2016
Merveilleuse Angélique, 1:36:11
Tuinen van Château de Versailles, 5 augustus 2016
Merveilleuse Angélique, 1:36:12
Tuinen van Château de Versailles, 5 augustus 2016
Merveilleuse Angélique, 1:36:18
Tuinen van Château de Versailles, 5 augustus 2016

Latonafontein, Château de Versailles, 5 augustus 2016
De koning en zijn gevolg wandelen door de tuinen richting het kasteel en passeren de Latonafontein, oorspronkelijk een ovale vijver aangelegd in opdracht van Lodewijk XIII. Zijn zoon liet er een fontein van maken en in 1667 kregen de broers Gaspard en Balthazar Marsy de opdracht deze te decoreren met dierfiguren, waaronder 20 kikkers. Omdat Lodewijk XIV zichzelf graag vergeleek met Apollo, de god van de zon, liet hij een jaar later in het midden van het bassin een beeld plaatsen van Latona.

Zij was de moeder van Apollo en ook van Diana. In zijn dichtwerk Metamorfosen vertelt Ovidius dat toen Lycische boeren Latona verhinderden om uit een vijver te drinken zij hen in kikkers veranderde.

Latonafontein, Château de Versailles, 5 augustus 2016
Dit moment werd door de broers Marsy gekozen voor de fontein, Gaspard maakte het beeld van Latona en haar kinderen en Balthazar de boeren, half mens en half kikker. Tussen 1687 en 1689 werd de fontein opnieuw aangepast. Het beeld van Latona werd bovenop een verhoging met vier niveaus gezet. Omdat de broers Marsy inmiddels waren overleden kreeg Claude Bertin de opdracht extra dierfiguren, zoals schildpadden en hagedissen toe te voegen.

Merveilleuse Angélique, 1:35:35
Latonafontein, Château de Versailles, 5 augustus 2016
Merveilleuse Angélique, 1:36:21
Latonafontein, Château de Versailles, 5 augustus 2016

Na te hebben kennisgemaakt loopt de koning door, via de trappen richting het kasteel. Angélique en Philippe blijven achter in de tuin. In de film ziet de fontein er vrij grijs uit, in 2013 is het bouwwerk grondig gerestaureerd en werd een groot aantal figuren goudkleurig beschilderd. Net als in de film stond de fontein uit, toen we een dag later er weer waren stond de fontein aan.

Merveilleuse Angélique, 1:37:34
Tuinen van Château de Versailles, 5 augustus 2016
Merveilleuse Angélique, 1:36:56
Tuinen van Château de Versailles, 5 augustus 2016
Merveilleuse Angélique, 1:38:12
Tuinen van Château de Versailles, 5 augustus 2016
Merveilleuse Angélique, 1:38:27
Latonafontein, Château de Versailles, 5 augustus 2016
Merveilleuse Angélique, 1:38:44
Latonafontein, Château de Versailles, 6 augustus 2016

Het kasteel en de tuinen van Versailles zijn het hele jaar open voor het publiek en kunnen ook afzonderlijk worden bezocht. Wie beide wil bezoeken kan het beste een 'paspoort' voor twee dagen kopen, meer informatie op de website Château de Versailles.

Screenshots © Prodis/KSM

27 november 2016

Château de Chenonceau, Frankrijk



 
Het tragische leven van de Schotse koningin Mary Stuart (1542-1587) staat centraal in de film MARY, QUEEN OF SCOTS uit 1971. De film is historisch niet geheel juist, de twee ontmoetingen bijvoorbeeld tussen Mary (Vanessa Redgrave) en de Engelse koningin Elizabeth I (Glenda Jackson) hebben nooit plaats gevonden.

Mary, Queen of Scots, 1:47:26
Wel juist is dat ze haar jeugdjaren doorbracht in Frankrijk, mede doordat ze zes dagen na haar geboorte al koningin werd door erfopvolging. Er werd gevreesd voor haar leven omdat er spanningen tussen de katholieken en de protestanten waren. Een bondgenootschap met Frankrijk zorgde ervoor dat Mary vanaf haar vijfde kon opgroeien aan het Franse hof waar ze op haar vijftiende trouwde met François II (Richard Denning), de Franse kroonprins.

Hij zou twee jaar later al komen te overlijden aan een oorontsteking, kort nadat hij en Mary koning en koningin van Frankrijk waren geworden. Op haar achttiende was Mary weduwe en keerde terug naar Schotland. De eerste vier minuten van de film laten een gelukkige Mary en François zien, duidelijk ouder dan dat ze in werkelijkheid waren.

Château de Chenonceau, 3 augustus 2016
In de vroege ochtenduren lopen ze om het Château de Chenonceau, gelegen in de Loirevallei. Het oorspronkelijke kasteel dateert uit 1432 en werd daarna meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In 1535 werd het eigendom van de koninklijke familie. Catherina de’ Medici, moeder van François II, organiseerde er ter gelegenheid van zijn troonsbestijging in 1559 een grote vuurwerkshow. Een jaar later trouwden Mary Stuart en François er met elkaar.

Het sierlijke kasteel ligt in de rivier Cher. In de film is als eerste het torenpaviljoen te zien, tussen 1513 en 1521 gebouwd op de fundering van een watermolen. Mary en Francois lopen vanuit de hoofdingang over de brug richting een groot plein dat ook door water is omgeven.

Mary, Queen of Scots, 0:02:14
Château de Chenonceau, 3 augustus 2016
Mary, Queen of Scots, 0:02:27
Château de Chenonceau, 3 augustus 2016
Mary, Queen of Scots, 0:02:31
Château de Chenonceau, 3 augustus 2016

Ze passeren op het plein de toren van Marques, gebouwd in 1230 als onderdeel van de watermolen en het landhuis van de familie Marques. In 1499 moest de familie het vanwege financiële problemen verkopen waarna met de sloop werd begonnen, alleen de toren bleef staan.

Mary, Queen of Scots, 0:02:33
Château de Chenonceau, 3 augustus 2016
Mary, Queen of Scots, 0:02:58
Château de Chenonceau, 3 augustus 2016

Diane de Poitiers, maitresse van koning Henri II, kreeg het kasteel van de koning cadeau en liet er onder meer een pijlerbrug aanleggen in 1556. Na de dood van de koning in 1559 werd zij naar het veel kleinere Château de Chaumont verbannen door Catherina de’ Medici, die tussen 1570 en 1576 van de brug een galerij naar Italiaans voorbeeld liet maken. In 1568 had zij al de geometrische tuinen laten aanleggen. François was toen al tien jaar overleden, dus dat hij in de film te zien is met op de achtergrond de galerij en de tuinen is historisch niet juist.

Mary, Queen of Scots, 0:03:12
Château de Chenonceau, 3 augustus 2016
Mary, Queen of Scots, 0:03:30
Château de Chenonceau, 3 augustus 2016

Wanneer de koning overlijdt is het kasteel bij avond te zien. In werkelijkheid overleed hij in Orléans.
Chenonceau is tegenwoordig een museum waarin de roemruchte geschiedenis van het kasteel en haar bewoners wordt verteld. Het is sinds 1913 in bezit van de familie Menier, bekend van Chocolat Menier, het huidige Nestlé.

Mary, Queen of Scots, 0:09:53
Château de Chenonceau, 3 augustus 2016
Screenshots © Universal
  

24 oktober 2016

Mont-Saint-Michel, Frankrijk




   
Makers van animatiefilms laten zich soms inspireren door bestaande locaties. In de verfilming van het sprookje RAPUNZEL (oorspronkelijke titel: Tangled) van Walt Disney uit 2010 heeft het koninkrijk Corona, gelegen op een eiland, dezelfde vorm als Mont-Saint-Michel.

Rapunzel, 1:01:34
De prinses uit de titel is als baby ontvoerd en jarenlang gevangen gehouden in een toren. Haar haren zijn inmiddels zo lang dat deze vanuit de toren de grond kunnen raken. Aan de vooravond van haar achttiende verjaardag weet Rapunzel uit de toren te ontsnappenen en keert ze zonder het te weten terug naar haar geboorteland. De abdij die bovenop Mont-Saint-Michel staat is hier het paleis van de koninklijke familie. De gekromde brug die het eiland met het vasteland verbindt is in de film een rechte brug van steen.
 
Het koninkrijk is in de film zowel overdag als ’s avonds te zien. Mont-Saint-Michel wordt ’s nachts niet verlicht. Er wonen minder dan 50 mensen permanent op het eiland, overdag zijn er, zeker in het hoogseizoen, duizenden toeristen.

Rapunzel, 0:01:39
Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016
Rapunzel, 1:05:15
Mont-Saint-Michel, 28 juli 2016

Tijdens de aftiteling is het koninkrijk nog twee keer te zien. De ligging ten opzichte van het vasteland komt overeen met de ligging van Mont-Saint-Michel in Normandië. Het is mogelijk om bij eb te voet naar het eiland te lopen maar alleen onder begeleiding van een gids omdat er in de baai gevaarlijk drijfzand kan ontstaan.

Rapunzel, 1:31:24
Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016
Rapunzel, 1:32:38
Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016







  
Zes jaar eerder vormde Mont-Saint-Michel ook het decor voor een andere Disneyproductie, de film MICKEY DONALD GOOFY: THE THREE MUSKETEERS (ook bekend als De Drie Musketiers), in 2004 direct op dvd uitgebracht en voor het eerst uitgezonden op 17 februari 2007 door Net 5.

Mickey Donald Goofy: The Three Musketeers, 0:59:35
In deze vrije bewerking van het boek van Alexandre Dumas uit 1844 dromen Mickey, Donald en Goofy ervan musketier te worden in dienst van prinses Minnie aan het Franse hof. Kapitein Boris benoemt het drietal tot haar beschermers. Hij denkt dat zij de taak niet aankunnen en hoopt dat ze falen zodat hij zelf de troon kan bestijgen. Als Minnie en haar hofdame Katrien worden ontvoerd krijgt Mickey de schuld en wordt gevangen gezet, maar gelukkig weten Goofy en Donald hem te bevrijden en komt alles uiteindelijk goed.

Hoewel gesitueerd in Frankrijk zijn het paleis en andere gebouwen niet gebaseerd op bestaande locaties, met uitzondering van de gevangenis. Hiervoor is Mont-Saint-Michel gekozen en dat is geen vreemde keuze want na de Franse Revolutie in 1791 werden de monniken uit de abdij verjaagd die vervolgens tot 1864 als gevangenis zou worden gebruikt. Ook is te zien dat bij eb de weg naar het eiland droogvalt en bij vloed alleen per boot bereikbaar is. Sommige elementen zijn helemaal identiek, zoals de vestingmuur en het torentje geheel links.

Mickey Donald Goofy: The Three Musketeers, 0:40:22
Mont-Saint-Michel, 28 juli 2016
Mickey Donald Goofy: The Three Musketeers, 0:47:36
Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016
Mickey Donald Goofy: The Three Musketeers, 0:48:07
Mont-Saint-Michel, 28 juli 2016
Mickey Donald Goofy: The Three Musketeers, 0:48:25
Mont-Saint-Michel, 29 juli 2016

Screenshots © Walt Disney Pictures